Kiemelt hírek Makó Színes

Pünkösdi virágpompában áll a templom bejárata

Közel harminc esztendős Makón az a hagyomány, hogy a Szentlélek kiáradásának ünnepén virágokkal díszítik fel a Szent István Király templom kapuját. A hívek és ismeretlen adakozók felajánlásaiból az idén is szép és illatos bejárat fogadta a szentmisére érkezőket. Ebben az esztendőben a régi szokások mellett, hétfőn egy új emléknapot is ül a katolikus egyház.

A rendszerváltozást követően honosodott meg a városban a templom bejáratának pünkösdi felékesítése, a plébánián működő, 596. sz. Szent István Király Cserkészcsapat tagjainak jóvoltából. Az ifjúsági közösség hajdanán 100 fős is volt, mára négyen maradtak, akik ezzel a szép szokással emlékeznek meg a Szentlélek kiáradásának ünnepéről, Pünkösdről.A maroknyi csapat lelkesedése nem apadt az évek folyamán. A kialakult rendnek megfelelően, saját maguk gyűjtötte mezei, és a hívek által felajánlott kerti virágokból állt össze az idén is a fakeretre erősített bejárati dísz.

Mivel Pünkösd egy mozgó ünnep, ezért a különböző időpontokban mindig más, éppen akkor nyíló növényekből állnak össze a füzérek, ezért nem készülhet két egyforma díszítés sosem. Ebben az esztendőben gazdagon nyílt a rózsa és a határban a szarkaláb, ezért most főként a lila és vörös színek domináltak, de akadt bőven vadrózsa és kamilla is. Emiatt igazán tetszetős és különleges lett a templomkapu – az idén is.

A szép munkát végzőket ezúttal is segítette még az időjárás és a rengeteg rózsát felajánló jótevő is, akik hosszú évek óta, személyét titokban tartva rejti a templom köré hajnalra adományát. A virágos kapu rövid életű, csupán két napon át, Pünkösd vasárnapján és hétfőjén csodálható meg, de a díszítők reményei szerint készülni fog jövőre is.

Pünkösdöt Húsvét után 50 nappal ünnepli a keresztény világ, amikor a Szentlélek kiáradásáról emlékezik meg. A két naphoz számos népi hagyomány is kapcsolódik, régen ekkor bodzát, rózsát, jázmint tűztek a kerítésekre és zöld ágakat a lányos házakra. Ebben az esztendőben új liturgikus ünnepnapot vezetett be Ferenc pápa Pünkösd hétfőjére. A katolikus egyház a jövőben ekkor Szűz Máriára, az Egyház Anyjára emlékezik.