Kiemelt hírek Színes Térség

Babgulyás házi csipetkével lett a befutó Rákoson

Ragyogó időben, rekordszámú résztvevővel tartották meg a 25. Pünkösdi Tanyanapot Makó-Rákoson. A hagyományos pünkösdi alkalmon ezúttal is színes programok várták az érdeklődőket. A majálist idéző vásári forgatagban jókedvből sem volt hiány.

A Pünkösdi Tanyanap története az 1800-as évekre nyúlik vissza. – A település a nyári mezőgazdasági munkák előtt mindig rendezett egy gondtalan, vidám eseményt a közösségnek. Ezt a szép szokást élesztettük fel 1993-ban a családommal, akikkel azóta is együtt szervezem lelkesen ezt a pünkösdi alkalmat – idézte fel a negyed évszázados program apropóját Martonosiné Görbe Erzsébet helyi lakos, aki úgy véli, nagyon fontos ez az ünnep, mert itt mindenki jól érezheti magát. Valóban, minden korosztályra gondoltak a programok összeállításánál, korhatár nélküli mocorgással indult a nap a zászlófelvonást követően, majd a nevezett focigárdák a vándorkupáért küzdöttek meg körmérkőzéseken. A tavaly győztes KSK Kiszombor az idén alulmaradt Aranycsapattal szemben, akik már 2014-ben is elsőnek bizonyultak. A gólkirály Kovács Attila, a legjobb kapus pedig Kovács Imre lett. A gasztronómiában jártasak több területen is összemérték tudásukat; a bogrács mustrára főként a férfiak, a vendégváró finomságok süti sütő versenyébe inkább a hölgyek neveztek. A jubileum rendezvény legízletesebbjének végül egy babgulyás bizonyult, amelyet házi csipetkével készített el a Hagymás Csapat. Ezen kívül elismerésben részesültek azok, akik részt vettek a faluszépítő versenyben, itt Galamb István és családja kertjét találták a legszebbnek.

A délután színpadi produkcióban bemutatkozott a Makói Majorette Egyesület több formációja, a tavaly nagy sikert aratott Pitvarosi Betonpillangók, és a MENYUKE tagjai is, akik vidám énekeket és vicces jelenetet adtak elő. Először lépett színpadra a tanyanapon a tavaly alakult királyhegyesi Csurgó Néptáncegyüttes és a pitvarosi iskola Dance Club csoportja. Az ünnepélyes megnyitón Czirbus Gábor alpolgármester köszöntötte a résztvevőket: – A 25 éves hagyomány azt jelzi, nagy múltja és reményeink szerint komoly jövője van Rákosnak. A közösségépítés fontos alkalma ez a mai, ahol lehetőség nyílik a kapcsolatokat ápolni, egy jót beszélgetni, felidézni a régi emlékeket és továbbadni azokat a fiataloknak – mondta, majd köszönetét fejezte ki a szervezőknek munkájukért. Örömmel vett részt a nap eseményein Weszelyné Véghseő Henriett is. – Remek csapatot és embereket ismerhettem itt meg, és nagyon jól éreztem magam a programokon – lelkesedett a települési képviselő, aki a főzőverseny zsűrijében is feladatot vállalt.

A napsütéses, jó hangulatú, 25. pünkösdi tanyanap a Carlo Band koncertjével zárult.

navigate_before
navigate_next