Hírek Kiemelt hírek Makó

Aláírták a bérlakások felújításának szerződését

2016-ban kezdte meg a városvezetés annak a programnak a tervezését, ami most az első kivitelezői szerződés aláírásával mérföldkőhöz érkezett.

Sánta Sándor már 1998-ban szorgalmazta, hogy a Honvéd városrészt fejleszteni kell, akkoriban egy tanulmányt is készítetett ehhez, azonban az elmúlt 20 évben nem történt ebben előrelépés, tájékoztatott Farkas Éva Erzsébet.

A polgármester hozzátette: Lázár Jánosnak, a térség országgyűlési képviselőjének köszönhetően a leromlott városi területek rehabilitációjára összesen 730 millió forintot, életvezetési programok szervezésére pedig 219 millió forintot nyert Makó, 100 százalékos támogatási intenzitással.

– Az elsődleges cél, hogy a több mint 20 éve elhanyagolt városrészben olyan fejlesztés valósuljon meg, ami az ott élők közérzetét javítja. A bérlakásokra vonatkozó szerződést aláírásra került, folyamatban van a közbeszerzés eljárás előkészítése a közösségi házra, amelyhez társul majd 2 sportpálya, 2 játszótér, illetve parkolók is – mondta el Farkas Éva Erzsébet.

A most aláírt szerződéshez kötődően 10 bérlakást újítanak fel, illetve 4 újat is építenek hozzá, többek között Dembinszky, Paizs, Berzsenyi, Wlassics, Szigeti, Türr utcákban, összesen 114 millió forintból. A kivitelezést a Silye és fiai Kft. végzi majd.

– A szerződés aláírása után azonnal megkezdődik a munka, október 31-ra fogunk elkészülni. A 10 felújításra kerülő lakás most is komfort fokozattal rendelkezik, de már a mai szabványoknak, előírásoknak nem felelnek meg. Az elektromos hálózat. csatornahálózat, külső-belső szigetelés lesz többek között ezeken a lakásokon elvégezve az új szabályoknak megfelelően – tudtuk meg Silye Zoltántól.

A 10 bérlakásban jelenleg is vannak családok, számukra a felújítás ideje alatt másik lakást biztosít az önkormányzat.

– Makónak ez a leszakadt városrésze pont arról van elhíresülve, hogy romák lakta városrész, örülünk annak, hogy végre erre is figyelmet fordít a városvezetés. Igenis kell kezdeni valamit ezzel a részével is a városnak – mondta el Gilingerné Ráday Krisztina a Makói Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A Honvéd-program keretein belül 14 útszakasz felújítására is sor kerül majd, és csapadékelvezető rendszer kiépítése történik.