Irodalmi akadályversenyt szerveztek ma délután a SZIGNUM-ban, Berg Judit népszerű könyvsorozatából, a Ruminiből. A 80 diák és 30 felnőtt segítő az első kötet cselekményét dolgozta fel a 21 állomáson.  A kisegér kalandos útját követve, számos próbát és érdekes feladatot oldottak meg a harmadikos és negyedikes diákok.

Saját gyermekének olvasásra ösztönzése kapcsán fedezte fel Rumini világát Kerekesné Dócs Nikoletta, a makói Szent István Egyházi Általános Iskola tanítója. Az ügyes és bátor kisegér története rendkívüli módon inspirálta a pedagógust. – A fiam annyira megkedvelte a regényciklust, hogy mind a nyolc kötetét elolvasta fél év alatt. Ez ösztönzött abban, hogy ne csak kötelező olvasmányként dolgozzuk fel a diákokkal a tanítási órákon a cselekményt, hanem egy közös akadályversenyen is – mondta.   A gondolatot tett követte és már októberben elkezdte megszervezni a májusi délután anyagát. – A könyv fejezeteit követve, 21 állomást járnak be a gyerekek, közben a már ismert történésnek megfelelő feladatokat oldanak meg. Ezek megtervezésében a kiadó honlapján talált anyagok nyújtottak segítséget, amit a saját ötleteimmel kiegészítve adaptáltam a helyi viszonyokra – tudtuk meg a tanítónőtől, akinek a munkáját harmincan, köztük kollégák és a gyerekek szülei is támogatták. Örömmel állt a kezdeményezés mellé a SZIGNUM igazgatója is. – Harmadik osztályos lányom lelkesen olvasta a Ruminit, ennek hatására ismertem meg én is a történetet. Amellett, hogy fontos tanításokat közvetít a barátságról és összetartásról, az olvasás megszerettetésének egyik eszközének tartom a regényt – értékelt Horváth János, majd megosztotta, hogy remek közösségszervező erőnek is bizonyult az akadályverseny gondolata, amit lényeges eredménynek tart. A szülők valóban meglátták a kisegér utazásában a lehetőséget egy remek családi délután eltöltésére. A felnőttek állomásokat vezettek, eszközöket készítettek és akadt, aki felajánlásként tortát sütött. – Stílusosan hajóval és polippal díszített édességeket készítettem, természetesen kisegérrel. Bízom abban, hogy tetszeni és ízleni fog mindenkinek. Nagyon jó és hasznos ötletnek tartom ezt a programot – osztotta meg véleményét az egyik anyuka, Kenézné Kovács Mónika, amit a Rumini és tengerészcsíkos pólós felfedezők is osztottak: állati jó nap volt!

Berg Judit írónő könyvét 2006-ban adták ki és rendkívüli népszerűségnek örvend a fiatalabb és idősebb olvasók körében is. A csínytevésekre mindig kész, bátor és furfangos kisegér története sok általános iskolában kötelező olvasmány az alsó tagozaton.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest