Magyarország különleges, legnagyobb fáiról tudhattak meg többet ma délután az érdeklődők a József Attila Városi Könyvtár olvasótermében: több kategóriára bontva ismerhették meg a faóriásokat dr. Pósfai György előadásában.

A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központ Biokémiai Intézetének igazgatója portálunknak elmondta: egy mozgalom is kialakult a faóriások kapcsán. Ez azon honlap köré központosul, amelyet maga szerkeszt, és amelyen háromezer fa adatai találhatóak meg.

Mint elmondta, a faóriások meghatározásának szabályát is maga találta ki: a hat méter törzskörméret felettiek összegyűjtését tűzte ki célul – jelenleg ebből hatszáz példány van, de mivel bizonyos fajok nem nőnek meg akkorára, de társaikhoz képest termetesnek számítanak, így fajonként változik az alsó határ.

Sajnos az Alföld kevésbé gazdag faóriásokban, Somogy, Zala, Baranya, Vas és Veszprém megyékben viszont szép számmal találhatóak faóriások.

– A fekete nyárfákban világelsők vagyunk szerintem, sem Európában, sem máshol nem láttam ilyen hatalmas törzsű nyárfákat. Valahogy az éghajlat, a termőhely, a nagy folyók, árterek háborítatlansága nagyon kedvez a fekete nyárnak – emelte ki az előadó.

Dr. Pósfai György kitért arra is, hogy kialakult már egy “keménymag”, akik rengeteget kirándulnak és jelentik neki, hogy hol találhatóak óriásfák. Mint elmondta, jelenleg ezer fa várja, hogy lemérje, a munka pedig sosem ér véget, hiszen a fák folyamatosan nőnek, elérve a kategória határát.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest