Hírek Kiemelt hírek Makó

Összehangolt segítség a korai fejlesztés kulcsa

Dr. Vereska Ágnes gyermekrehabilitációs szakorvos és Nagy Márta tanácsadó szakpszichológus előadását hallgathatták meg az érdeklődő szakpedagógusok, gyermek háziorvosok és védőnők a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Makói Tagintézménye által szervezett programon.

A korai fejlesztéshez kapcsolódó eladásokat szervezett a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Makói Tagintézménye az érdeklődő pedagógusok, védőnők és gyermekorvosok számára. Kockás Anikó tagintézmény-vezető elmondta, a program célja az, hogy az érdeklődő szakemberek bővítsék a tudásukat a korai fejlesztésről.

– A korai fejlesztés 0-3 éves korig terjedő életszakaszt öleli fel a gyermekek gyógypedagógiai, pszichológiai, logopédiai és konduktív pedagógiai fejlesztését, amelyre a Pedagógiai Szakszolgálatnál van lehetőség – fogalmazott a tagintézmény-vezető.

A makói tagintézményben is nagy hangsúlyt fektetnek a gyermek- és kisdedkori regulációs zavarok kiszűrésére, amely azt jelenti, hogy minél fiatalabb korban fel kell ismerni, ha a kicsi evési, ivási, vagy egyéb zavarokkal küzd. Dr. Vereska Ágnes gyermek rehabilitációs szakorvos a zavarok leküzdésének a megoldására hívta fel a figyelmet, míg Nagy Márta tanácsadó szakpszichológus a korai anya és gyermek kapcsolatról adott tájékoztatót.

Nemcsak helyi, hanem térségi védőnők, háziorvosok is eljöttek, hiszen jó kapcsolatot ápolnak a szakszolgálattal. Opre Józsefné, maroslelei védőnő örömmel a meghívást az előadásra. Munkjára során már találkozott olyan előjelekkel, amely a korai fejlődés visszamaradására utaltak. Úgy véli, ha jól tálalják a szülőknek, a segítséget elfogadják, és nem érzik úgy, hogy a gyerekeiket megkülönböztetik. Kockás Anikó tagintézmény-vezető is hangsúlyozta: az általuk felajánlott segítséget szívesen veszik a szülők, azonban találkoztak már olyan esettel, amikor félve fogadják azt el.

– Úgy vélem, hogy a legtöbb esetben a személyes, pozitív kapcsolatok átlendítik őket ettől a fajta megbélyegzéstől való tartástól – tette hozzá Kockás Anikó.