Hírek Kiemelt hírek Makó

Kiállítások is lesznek az új levéltárban

Már megtörtént a műszaki átadása az új levéltárnak, amely a Petőfi park 14. szám alatt található. A korszerűsített épülethez egy raktárcsarnokot is építettek, ahová több mint 2 kilométernyi, 16 település iratanyaga kerül.

A Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárnak a megyében 4 fióktelephelye van, köztük Makón is. Hosszas tárgyalás után, illetve Lázár János országgyűlési képviselő közbenjárásának köszönhetően 130 millió forintot kapott a város, hogy a makói levéltár a Petőfi park 14. szám alá költözhessen a régi városháza épületéből, egy felújítást követően. További 20 millió forintot az önkormányzat biztosított, ebből bútorokat, eszközöket sikerült vásárolni a levéltárnak.

Nemrégiben az új épület elkészült, műszaki átadása már meg is történt. Az egykori óvodára már alig lehet felismerni: többek között új tetőt, homlokzatot, nyílászárókat kapott az ingatlan, illetve a melléképület is szép megújult és egy raktárcsarnokot is építettek a régi ebédlő mellé. Az épületbe kerül a közel 2 kilométernyi iratanyag is.

A szerdai bejáráson Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta, az egykori Csanád vármegye levéltári anyaga is visszakerül a városba. A nyári időszakban megkezdődik a költözés is: a régi városháza épületében található iratok rendezését már megkezdték a levéltári dolgozók. A polgármester hozzátette: a problémamentes költözés érdekében az önkormányzat mindenben segít, hogy az októberi országos levéltári napokon hivatalosan is átadhassák az épületet.

navigate_before
navigate_next

Urbancsok Zsolt főlevéltáros köszönettel tartozik, hogy a „város levéltára” megmenekült, hiszen az irattár kálváriája régre nyúlik vissza. Hangsúlyozta, az új városvezetésnek fontos volt, hogy a levéltár megmaradjon a városban – ez egyedülálló és példaértékű az országban. A 21. századi épületben nemcsak kutatómunkát lehet végezni, hanem kiállításokra is lehet járni a Petőfi parki intézménybe. Az irattár pedagógiai szolgáltatása is bűvöl majd.

Méhes Tibor, az M-COLOR 2009 Kft. ügyvezetője a bejárás előtt elmondta, bár kicsit tartottak a felújítástól, mivel az ingatlan rossz állapontban volt, de egy szép és modern épületet sikerült kialakítaniuk. Szőllősy Béla, a beruházás műszaki ellenőre úgy fogalmazott, a beruházás magáért beszél.