Hírek Kiemelt hírek Makó

Kerékpárút: a kérdéseké volt a főszerep a lakossági fórumon

A Hódmezővásárhely – Maroslele – Makó kerékpárút kapcsán tartottak lakossági fórumot hétfő  délután a Koronában.

Ahogyan korábban írtunk róla, nemrégiben egy új tervet mutattak be a kerékpárút kapcsán, amelyre több visszajelzés és kérdés is érkezett a lakosság részéről, ezek alapján pedig újra áttekintették a terveket. Farkas Éva Erzsébet hangsúlyozta: a cél egy olyan közös megoldás megtalálása, amely mindenki számára megfelelő és optimális lehet. A polgármester elmondta, hogy az érintett vállalkozókkal külön-külön egyeztettek a közigazgatási területen lévő nyomvonalról, illetve szülői oldalról is felmerültek kérdések, ennek kapcsán kiemelte, hogy legyen szó kerékpár- vagy autóútról, a biztonság az elsődleges.

Mint elhangzott, ezek a döntések nemcsak a jelennek, hanem a következő 60-80 évnek is szólnak. Nőtt a forgalom, megváltoztak a közlekedési szokások, így a legforgalmasabb, belterületi 700 méteres szakaszon több technikai lehetőséget is megvizsgáltak. A lakott területen belül így a kerékpárút a kiszélesített közúton kap majd helyet, ezt pedig piros felfestéssel jelölik majd.

Közlekedésrendészeti szempontból elhangzott, hogy amennyiben elválasztva haladnak a kerékpárosok, előbb-utóbb lesz egy olyan pont, ahol találkozni fognak, keresztezni fogják egymást, ez pedig veszélyforrást jelenthet. Több nyugat-európai országban már ezért egy szintre viszik a közúttal a kerékpárutat, egy területen mennek. Lakott területen belül, 30-50 km/h óra sebességig sokkal biztonságosabb ez a technika, mivel jobban figyelnek a kerékpárosok és az autósok egymásra, magasabb sebességnél, lakott területen kívül viszont indokolt az elválasztás. Továbbá megvizsgálják a sebességkorlátozás lehetőségét is a lakott területen.

navigate_before
navigate_next

A biztonság kérdése továbbra is szerepelt: a felfestés magában nem elég a nagy forgalomnak köszönhetően, valamilyen módon el kellene választani a kettőt, vagy a rendőrség segíthetne ebben. A kérdések közt szerepelt, hogy Szeged–Makó közt terveznek-e a későbbiekben kerékpárutat.

Oláh József a Maroslelei úton érintett, ő azzal a felvetéssel fordult a szakemberekhez, hogy van egy vízelvezető csatorna, amelyet maguk építettek ki, saját pénzükön, pályázat által. A kerékpárút viszont megnehezíti a vízelvezetést. Megoldást is javasolt: a két csatorna közti úton viszont elférne.

Annak kapcsán is érkezett kérdés, hogy a mezőgazdasági gépek miként haladhatnak majd a bicikliúton, mivel a nehéz gépek kárt okozhatnak az útban. A sebességkorlátozás kapcsán elmondták: ha túl lassan mennek a gépeikkel, a kerékpárosok elkezdenek velük versenyezni, ami komoly veszélyforrást jelenthet.

A parkolás kapcsán is érkezett kérdés, ezt megvizsgálják, a parkoló kialakítására is sor kerül majd. Az átkelőhelyeknél jelentkező problémákra is felhívták a figyelmet, hogy a kerékpárosok nem veszik figyelembe az elsőbbségadást, ezt valamilyen fizikai akadállyal lehetne megoldani a balesetek elkerülése végett.