Hírek Színes

Makocino – online te(l)jeskávé

Hat évtized hangjegybűvölet Makón, Orbán német modellje, Európa újjáalapítása, Sarka Katáék hitvalló ékszere. Hétfői koffeinbomba: a legforróbb, legpikánsabb és legédesebb hírek kistérségből és nagyvilágból.

MH-lapszemle

Zenebona

A hangjegyek bűvöletében Makón.

Rendhagyó estre invitálta a városszerte ismert vendéglátós muzsikus, Bozsogi Attila a városi könyvtárba a makóiakat: nemcsak szerzeményeit mutatta be, de verseiből, prózáiból is felolvasott – írja a Delmagyar.hu

„Akkor dőlt el végleg, hogy a zene lesz az élete, amikor hiába felvételizett sikerrel a jogra, nem tanulhatott, mert a szüleit osztályidegennek minősítették. Pályafutása során játszott az összes makói zenés szórakozóhelyen. Dalokat, nótákat, dalszövegeket is írt, az utóbbi években könyvei is megjelentek.”

Hat évtized a hangjegyek bűvöletében

Bozsogi Attila jó 6 évtizede muzsikál, Makón tehát nagyjából mindenki ismeri, főként az idősebb korosztályból. Mint megírtuk róla, szinte véletlenül lett zenész. Gyermekkorában nővére zongoráján játszott, később egy majálison látott Tabányi-koncert után a tangóharmonika szerelmese lett, és már az általános iskolában zenekart alapított – pedig a családban nem volt muzsikus.

Tervezés

Orbán modellje.

A kormányzat vezetésében a német kancellári modell nyomán az úgynevezett tükörreferatúrákat állítják vissza, melyek követik az adott területet, illetve a politikai célok megvalósulását – boncolgatja Kiszelly Zoltán politológus a Magyar Hírlap Online írásában.

„Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis konkrét ígéreteket fogalmazott meg a múlt héten, például a foglalkoztatás, a demográfia és a közlekedés terén, s az új szerkezet révén a kormányfő még inkább időben tudja korrigálni majd az irányt. Nem vezet, hanem irányít, ennek a kormányiroda lesz az eszköze – foglalta össze. Orbán egyébként székfoglalójában 2030-ig vázolta elképzeléseit. Ennek kapcsán Kiszelly elmondta, lassan harminc év telt el a rendszerváltozás óta, az álmaink alig teljesültek, csak az utóbbi három-négy évben sikerült kifelé indulni a gödörből. Hosszú távra kell tervezni, nem lehet rángatni a kormányt.”

Szakmai válaszok politikai támadásra

Az új kormányról, a miniszterelnöki székfoglalóról és az ellenzéki magatartásról is beszélt lapunknak nyilatkozva, az elmúlt hét eseményeit elemezve Kiszelly Zoltán politológus. Új szakasz kezdődik a kormányzásban, a miniszterek fele szakpolitikus, akik inkább a szakmai szempontokat tartják elsődlegesnek – nyilatkozta lapunknak Kiszelly Zoltán politológus. Kifejtette, főként olyan területekről van szó, melyeket kritika ért az ellenzék részéről.

Megmondó

Újjáalapított Európa.

Bertrand Mathieu, a legismertebb francia alkotmányjogász a Hirado.hu cikkében arról beszél, ha az európai identitást szeretnénk erősíteni, akkor több Európára lenne szükség, de olyan Európára, amely megérti és tiszteletben tartja a nemzeti identitásokat.

„A nemzetek Európájára van szükség, de olyanra, amely mind Európát, mind a nemzeteket erősíti – hangsúlyozta. Úgy véli, rendkívül fontos lenne a jogköröket tisztázni: mi az unió feladata, mi a nemzeteké. Lényeges lenne azokat is meghatározni, mik a közös európai értékek, mik a nemzeti értékek. Fontos lenne azonban, hogy Európa ne akarjon mindent a nemzetek helyett megmondani – tette hozzá. A professzor úgy véli, újjá kell alapítani Európát, de minél előbb, mert a nép lassan elutasítja azt. Ezt pedig a nemzetek tiszteletben tartásával kell véghezvinni. Bertrand Mathieu szerint a jövő évi uniós választásokon megerősödhetnek az Európa-ellenes táborok.”

A jog a demokrácia ellen fordulhat

Budapesten mutatta be új könyvét Bertrand Mathieu, a legismertebb francia alkotmányjogász. A professzorral a Kossuth Rádió Európai Idő című műsora készített interjút. A jog természetesen alapfeltétele a jogállamiságnak, így a demokráciának is, sok esetben azonban azt látjuk, hogy a jog csatornázza a demokratikus kifejezési formákat, azaz megakadályozhatja a népet, hogy kifejtse véleményét – mondta az interjúban a Jog a demokrácia ellen?

Hitvallás

Noncsi ajándéka.

Másfél év után újra összejött a Sarka–Hajdú família: a pár kislánya, Noncsi ugyanis elsőáldozó lett, az ünnep alkalmából pedig ismét együtt volt az egész család, beleértve Katát és Pétert – számol be róla a Lokál Online.

„Kata másfél évvel ezelőtti elköltözése óta nem volt példa arra, hogy összejött volna az egész família. Most azonban semmi nem számított, csak Noncsi, a szülők és nagyszülők pedig hosszú idő óta először voltak felhőtlenül együtt. A kislány persze gyönyörű ajándékokat is kapott, amiknek nagyon örült. Mint ilyenkor szokás, egy olyan tárggyal kedveskedett Kata és Péter, amely örök emléke lesz az elsőáldozásának. Noncsi ékszert kapott, amely mindig emlékeztetni fogja a keresztényi hitvallásra.”

Újra együtt a Sarka-Hajdú család

Másfél év után újra összejött a Sarka-Hajdú família. A pár kislánya, Noncsi ugyanis elsőáldozó lett, az ünnep alkalmából pedig ismét együtt volt az egész család: Péter, Kata, a nagyszülők és természetesen a pár gyermekei, Noncsi és Dávidka is. Hajdú Péter és Sarka Kata válása még folyamatban van, a felek mostanság békében és összhangban nevelik két gyönyörű gyermeküket.