Kék hírek Kiemelt hírek

Szabadon engednék a Csillagból a skálás gyilkost

A büntetés-végrehajtási bíró feltételes szabadságra bocsátotta a több emberen, részben előre kitervelten, részben nyereségvágyból, részben aljas indokból elkövetett emberölés bűntette miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre, azaz az akkori törvények szerint 20 évre ítélt Bene Lászlót. Az ügyész azonban fellebbezett, így a skálás gyilkosként ismert Bene a rácsok mögött marad. Két hét múlva születhet végleges döntés.

A Skálás gyilkosnak nevezett Bene és társa Donászi Aladár 1989 és 1994 között először egy rendőrt gyilkolt meg, majd egy fiatal egyetemistát a Skála Áruháznál. Végül több rablás mellett négy gyilkosságot bizonyítottak rájuk, 1994-ben fogták el őket, de Donászi a börtönben öngyilkos lett.

Bene László több emberen, részben előre kitervelten, részben nyereségvágyból, részben aljas indokból, részben társtettesként, részben bűnsegédként elkövetett emberölés bűntette, emberölés előkészületének bűntette, folytatólagosan társtettességben, különösen nagy értékre elkövetett lopás bűntette, társtettesként, bűnszövetségben, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette, lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés bűntette, társtettesként különösen nagy értékre elkövetett rablás bűntette és nagyobb értékre bűnszövetségben, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt kiszabott életfogytig tartó szabadságvesztés a Szegedi Fegyház és Börtönben tölti, amelyből legkorábban 20 év kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Ez a 20 év még 2014. május 4-én telt le.

1994. június 20. Rendőrségi fotók a budai Skála Áruháznál történt gyilkosság helyszínéről az Országos Rendőr-főkapitányság épületében tartott sajtótájékoztatón, ahol Bene László és Donászi Aladár gyilkosság- és fegyveres rablás-sorozatának vizsgálati eredményeiről számoltak be. Fotó: Rózsahegyi Tibor / MTI

A Szegedi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája utoljára 2016. szeptember 7-én úgy döntött, hogy nem bocsátja feltételes szabadságra Benét.

A büntetés-végrehajtási bíró a tegnapi tárgyaláson lefolytatott bizonyítás eredményeként megállapította, hogy elítélt a büntetése kezdeti időszakában tanúsított több, mint 18 évvel ezelőtti fegyelemsértéseitől eltekintve – amelyekért kiszabott fenyítéseket túlnyomó részben törölték is – a büntetés-végrehajtási intézet rendjét betartotta, az utóbbi több éven át kifogástalan, példamutató magatartás tanúsított, különböző címen 28 jutalmat is kiérdemelt. A bíróság eljárása során igazságügyi szakértői véleményt is beszerzett, melynek megállapításait az elítélt személyiségszerkezetére és egészségi állapotára vonatkozóan döntésénél alapul vette, illetve az elítélt nyilatkozatai alapján részéről határozott jóvátételi szándékot állapított meg. A büntetés-végrehajtási bíró a körülményeket összességben értékelve úgy ítélte meg, hogy megfelelő ellenőrző és egyúttal segítő intézkedés alkalmazásával, így pártfogó felügyelettel, külön magatartási szabályok előírásával valószínűsíthető, hogy a büntetés céljának eléréséhez az elítélt vonatkozásában további szabadságelvonás már nem szükséges.

A bíróság végzését az elítélt és védője tudomásul vették, míg az ügyész fellebbezést jelentett be az elítélt feltételes szabadságra bocsátásának mellőzése érdekében, így a végzés nem jogerős, s Benét nem is bocsátották szabadon. Információnk szerint a fellebbezésről két héten belül dönt a bíróság.