Kiemelt hírek Makó

Összeírják a makói kutyákat

Június 1-ig lehet bevallani az ebeket. Aki ezt elmulasztja, megbírságolhatják. Az összeírás oka a veszettség elleni védőoltás ellenőrzése és a 4  hónaposnál idősebb kutyáknak chipet kell beültetni.

Alighanem megszaporodnak a következő két hétben a gazda nélkül, a utcára csapva kóborló kutyák a városban – legalábbis a legutóbbi ebösszeíráskor ezt történt. Most június 1-ig kell nyilatkozni arról az ebösszeíróknak, vagy önként, hogy ki hány kutyát tart a városban. Az ebösszeírón lapon, mely innen is elérhető , fel kell tüntetni többek közt az eb gazdáját és/vagy tartóját (ez ugyanaz a személy is lehet), a fajtáját a törzskönyvi lapja, vagy külleme alapján, a mikrochipes jelölést végrehajtó állatorvos által kibocsátott okmányon feltüntetett mikrochip sorszámát, illetve a pecsétlenyomaton szerepel a beültetést végző állatorvos neve és a kamarai bélyegzőjének száma is. Ugyanez vonatkozik az ivartalanításra és a kisállat-útlevél kiállítására is.

Mindez az állatorvos által az eboltási könyvben rögzített adatok alapján tölthető ki, amellyel már minden ebtartónak rendelkeznie kell. De meg kell jelölni a veszettség szempontjából aggályos ebnél azt, hogy megfigyelés alatt áll-e, vagy sem, illetve hogy veszélyessé minősítették-e, vagy nem. Ha elveszett az eboltási könyv, akkor ezt kell beírni, azzal, hogy melyik állatorvos adta ki a szükséges okmányt. Annak is nyilatkoznia kell, akinek nincs kutyája, azaz azt is be kell vallani, ha nincs ebe.

Persze azokat a kutyákat is be kell vallani, melyeket a legutóbbi ebösszeíráskor is bevallottak, nem csak a szaporulatot, vagy az azóta beszerzett kedvenceket/házőrzőket.