Belföld Hírek Kiemelt hírek

Elkészült a teljes országot lefedő jégkár-elhárító rendszer

A jó hírt Szél István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnöke osztotta meg a Promenáddal, aki emellett az öntözés kérdéséről is szót ejtett, hiszen az aszály – ami jelenleg is uralja a Dél- Alföldet – a másik olyan időjárási anomália, mellyel a gazdáknak meg kell küzdenie.

A Vidékfejlesztési Programban meghirdetett, a „Jégesőkár megelőzésére szolgáló beruházás” című pályázatra a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) egyedüliként adta be a pályázatot, melyet meg is nyert, és mára sikeresen lebonyolított. Csongrád megyében összesen hatvan olyan eszköz van beélesítve, melyek működtetik a jégkárelhárító rendszert – tudtuk meg Szél Istvántól, aki azt is elmondta: ezek az Országos Meteorológiai Szolgálattal vannak összeköttetésben.

– Eddig még nem láttuk élesben működni a rendszert, de ott, ahol ez már megtörtént, ott a számok azt mutatták, a jégeső korántsem tudott akkora kárt okozni, mint korábban. Ez egy óriási dolog, és segítség a gazdáknak, és Európában is egyedülálló, hiszen az egész ország területét lefedi – emelte ki a kamara megyei elnöke, aki azonban mindemellett a vízstratégiáról is beszélt, hiszen elmondása szerint mindennél fontosabb lenne, hogy megoldás szülessen az öntözésre.

– Május közepén járunk, és olyan aszály van, mint máskor július végén. A kormány a Földművelésügyi Minisztériummal, a Miniszterelnökséggel és az Agrárkamarával közösen már elindított egy társadalmi konzultációt, illetve a falugazdászok segítségével felmértük azokat a gazdákat, akiknek a földjük végében csatornahálózat van, hogy ők hogyan állnak hozzá az öntözés kérdéséhez. Természetesen minden gazda azt szeretné, hogy ez megoldott legyen, akinek van csatornája, abba víz kerüljön, akinek pedig nincs, ott kiépüljön a rendszer. De itt van például Mezőhegyes nem olyan messze, ahol egy nagy léptékű öntözésfejlesztési stratégia kiépítése már folyamatban van. A cél az, hogy a Maros vizét használva akár Csongrád megye egy jó része is öntözhető legyen. Emellett az Alsó- Tisza Vidéki Vízügyi Hatóság is sok kisebb öntözésfejlesztést hajt végre, de elengedhetetlen egy nagyobb, átfogó koncepció megvalósítása. – hangsúlyozta Szél István.

Az uniós pályázati források kapcsán pedig elmondta: még mindig számtalan pályázat van kiírva, és meghirdetve. Az agrárkamara folyamatosan igyekszik segíteni a gazdáknak, hogy el tudják ezeket érni- akár a szaktanácsadói hálózaton keresztül, akár a falugazdász hálózaton keresztül – jelenleg is folyamatban van az egységes területalapú támogatások kérelmének beadása. Tavaly összességében közel tízezer területalapú támogatást nyújtottak be, ez idén is körülbelül ekörül fog alakulni.