Hírek Kiemelt hírek Térség

A szülői szerepet folyamatosan tanuljuk

Csütörtök délután Dr. Szabó Éva pszichológus, egyetemi docens volt a kiszombori óvoda vendége, aki a szülő szerepéről és annak változásairól tartott előadást, hiszen a gyerekeknek a különböző életszakaszokban más igényeik vannak.

Kotta nélkül – a szülői szerep szépségei és nehézségei címmel tartott előadást Dr. Szabó Éva, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán működő Pszichológia Intézet és a Szociál- és Fejlődéspszichológiai Tanszék vezetője. Az előadásában rávilágított arra, hogy a szülői szerepet folyamatosan tanuljuk, “kotta nélkül” játszunk, improvizálunk, hiszen a gyerek mellé nem jár használati útmutató, a szülőnek pedig rá kell hangolódnia a változásokra.

Mindezt öt korszakra bontotta: a csecsemőkori dédelgetéstől a gyermekkori “tegyél le” korszakon átívelve egészen az ötven év feletti korig, amikor már maga a “gyermek” vigyáz az idős szülőre. Az előadó arról is beszélt, hogy a szülői magatartást a saját szüleinktől tanuljuk, és bár sok dolog kapcsán elhatározzuk, hogy mi másként fogjuk tenni szülőként, ezt ritkán tudjuk megvalósítani.

Kitért arra is, hogy mennyire változik meg a gyerek-szülő viszony a mostani fiatal szülőknél. Szerinte egy ideig a gyerekek nem változnak meg, a szülők azok, akik ezt előidézik, így nekik is kell ezzel szemben lépést tenni, hogy megmaradjanak az offline dolgok: a szeretet és a bizalom, hiszen nem helyettesíthető a szülő tablettel.