Boldog Gerhardinger Terézia anyára, a Boldogasszony Iskolanővérek rendalapítójára emlékezett ma a SZIGNUM közössége. A hagyományoknak megfelelően angol nyelvű szentmise és játékos, ismeretterjesztő feladatok színesítették a napot. A Maros-parton rendezett program témája Afrika volt, amelyen zulu dalok is elhangzottak.

– Minden esztendőben, május 9-én megemlékezünk rendalapítónk, Boldog Gerhardinger Terézia égi születésnapjáról. Ezen a napon a Maros-partra hívjuk az iskola minden tagját egy szabadtéri szentmisére, amely tavaly óta, angol nyelvű énekekkel zajlik. Vendégünk lesz a Karolina Ifjúsági Vegyeskar, akik zulu dalokat fognak énekelni, mert az idei zarándoklatunk témája Afrika – tudtuk meg Baráti Eszter M. Kingától, a SZIGNUM spirituális igazgatójától. A testvérintézmény énekkara tavaly alakult és mintegy 50 főt számlál. A Lázár Tamás által vezetett közösség igen széles zenei repertoárral bír és különlegességként, zulu dalokat is énekelnek. A fülbemászó dallamok közben Szűcs Gergely játszott kahonon. – Ez egy fából készült ütőhangszer, amit a tetején ülve kell megszólaltatni. Felkért a karvezető, hogy kísérjem a dalokat és örömmel vállaltam a feladatot – avatott be a Karolina iskola 9.-es gimnazistája.

A szervező makói nővérek választása azért esett az idén Afrikára, mert Terézia anya egy nemzetközi közösséget hozott létre és oktató-nevelő tevékenysége ezen a földrészen is kibontakozott. – Jelenleg öt kontinens 35 országban működnek iskolanővérek. Azt tervezzük, hogy évente egyet-egyet megismerünk majd közülük, tavaly ez Európa volt – avatott be a részletekbe a szerzetesnő, aki hozzátette, a rendhagyó nap egy EFOP pályázat keretében valósul meg, amely a „Nemzedékek hídja”- társadalmi szerepvállalás erősítése közösségek építésével nevet viseli. Ennek célja, hogy minél több családtagot megszólítson és bevonjon az iskola és a plébánia életébe. Kinga nővér elmondta, nem csak önkéntes munkát kérnek a programokon, hanem egy közösséget is ajánlanak, ezért hívták a mai alkalomra a szülőket és a nagyszülőket is.

Az osztályok kerékpárral és gyalogosan, zászlókkal zarándokoltak a folyópartra, ahol a szokásoknak megfelelően, tejszínhabos kakaót és kalácsot tízóraiztak. Utána forgószínpad-szerűen oldottak meg ügyességi és szellemi feladványokat a különböző állomásokon, amelyet a kisebbeknek a nyolcadikos tanulók vezettek. Közben változatos módon ismerkedtek meg a diákok Afrikával; társasjátékokon, gyümölcsökön és szokásokon keresztül.  

A felső tagozatosok a teremtett világ védelmével foglalkoztak és közösségépítő tevékenységeket végeztek. A májusi zarándokút környezettudatos módon zajlott, az étkezésekre a Zöldház Környezetvédelmi és Oktatóközpont épületében került sor.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest