Hírek Külföld Színes

Már tízen az Eurovízió döntőjében

Ezen a hétvégén tartják az Eurovíziós Dalfesztivált Lisszabonban, Portugáliában. Kedd este az első elődöntő már lement és 10 ország már biztosan a szombati döntőben is fellép. A magyarok csütörtökön lépnek a színpadra.

2017-ben a portugál Salvador Sobral nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált, az Amar pelos dois (magyarul: Szerelem mindkettőnknek) című dalával.

Idén az „All abroad”, vagyis Mindenki a fedélzetre! a dalfesztivál mottója. Tegnap, a lisszaboni Altice Arénában már megtartották az első elődöntőt, ahol 19 ország küldötte lépett fel. Végül a szombat esti döntőbe jutott az albán Eugent Bushpepa, a cseh Mikolas Josef, a litván Ieva Zasimauskaité, az izraeli Netta, az észt Elina Nechayeva, a bolgár Equinox, az osztrák Cesár Sampson, a finn Saara Aalto, az ír Ryan O’Shaughnessy, valamint a ciprusi Eleni Foureira. A tíz továbbjutó ország mellett még ott van a rendező Portugália, Egyesült Királyság, Németország, Olaszország és Spanyolország is.

A lisszaboni Altice Arenában mintegy húszezer néző előtt lezajlott keddi elődöntő a legmodernebb technikát, fényt, hangot és színpadi lehetőségeket vonultatta fel. A csütörtöki elődöntőben 19 ország előadója áll a színpadra, köztük a magyar AWS is. Ha véletlen lemaradt volna a fiúk daláról, most visszahallgathatja!

A május 12-ei döntőben összesen 26 ország dalára lehet szavazni. Idén sms-ben és applikáción keresztül is lehet voksolni, azonban egyes országok szavazói nem voksolhatnak saját fellépőjükre.

Borítókép forrása: EuroVisionary/ Wouter van Vliet.