Hírek Kiemelt hírek Színes

Makocino – online te(l)jeskávé

Kövegyi könyvtárcsoda, a tüntike drámai arca, a Jobbik és a templom egere, Palya Bea gyászos újrakezdése. Szerdai koffeinbomba: a legforróbb, legpikánsabb és legédesebb hírek kistérségből és nagyvilágból.

MH-lapszemle

Tekintély

Kövegy könyvtárcsodája.

A Delmagyar.hu arról ír, rendkívül népszerű az apró kövegyi könyvtár, és nemcsak olvasgatni járnak ide az emberek, hanem különböző előadások, rendezvények kedvéért is, és a gyerekeknek ugyancsak gyakran tartanak foglalkozásokat.

„A Somogyi-könyvtár égisze alatt működő kövegyi bibliotékának egyébként a felújítással együtt járó selejtezést követően 4 ezer kötetes a könyvállománya, beiratkozott olvasói pedig 120-an vannak. Ez igen tekintélyes szám, hiszen a legfrissebb adatok szerint a falunak mindössze 404 lakója van.”

Népszerű az apró kövegyi könyvtár

Bár Kövegy a megye legkisebb faluja, mégis az egyik legmodernebb könyvtárral büszkélkedhet – mondta el lapunknak a község polgármestere, Galgóczkiné Krobák Mária (független). Ez a nemrégiben véget ért felújításnak köszönhető, amely során az épületre összesen 1,8 millió forintot költöttek, pályázati forrásból. Az épület teljes felújításán túl még a bútorokat, a polcrendszert is kicserélték.

Álom

A tüntike drámája.

Az Origo.hu úgy összegez, sűrű programot adtak a hatóságoknak az ellenzéki szimpatizánsok a keddi napra: gyakorlatilag óránként igyekeztek megdönteni a kormányt, ám tulajdonképpen megállás nélkül szerencsétlenkedtek, tüntetéseik érdektelenségbe fulladtak.

„A legkínosabb (már-már Monty Python-szerűen) abszurd jelenetet azonban Gyetvai Viktor aktivista adta elő, aki Martin Luther Kingnek képzelte magát és drámai arccal ismételgette: van egy álma. Az biztos, hogy ez nem most fog teljesülni, hiszen miután elegáns stílusban megszavaztatta a többnyire idősekből álló közönségét arról, hogy ‘finom cselekszünk, vagy kussolunk és elmegyünk’, közbeszóltak az égiek: rég nem látott jégeső zúdult a tüntetőkre, akik rohanva menekültek valamilyen fedél alá.”

Jégesőbe torkolló égéssorozat lett az esti tüntetés vége

Sűrű programot adtak a hatóságoknak az ellenzéki szimpatizánsok a mai napra: gyakorlatilag óránként igyekeztek megdönteni a kormányt. A dologból – milyen meglepő – nem lett semmi, sőt, legnagyobb sikerükként azt könyvelhették el, hogy egy ritkán látott intenzitású jégeső véget vetett bénázásaiknak. Összeszedtük a legnagyobb ellenzéki égéseket az új Országgyűlés alakuló napján!

Rejtély

Hasít a Jobbik.

Mármint abban a tekintetben, hogy a határidő lejárta után ők hagyták kint a legtöbb hirdetést és plakátot az utcákon – így a HVG Online, mely hozzáteszi, a legnagyobb ellenzéki pártnak láthatóan tényleg nincs pénze…

„A villanyoszlopokra ragasztgatott kis plakátok kint maradása egyébként még magyarázható lenne azzal, hogy az azokat kihelyező aktivisták a választás elmúltával már kevésbé lelkesek, de az rejtély, hogy az óriásplakátok szerződéseit miért nem eleve úgy kötötték meg a pártok a nagy plakátcégekkel, hogy a törvényi határidő lejárta után már ne legyenek kint a közterületeken.”

A Jobbik lett a kint hagyott választási plakátok rekordere

Hiába telt már el egy hónap a választás óta, és hiába járt le kedd délután az eltávolításukra szabott határidő, még mindig tele van a főváros választási plakátokkal. A Jobbiknak láthatóan tényleg nuncs pénze – még a plakátjai leszedetésére sem – a legnagyobb ellenzéki párt hagyta kint a legtöbb hirdetést.

Gyászmunka

Palya Bea újrakezdése.

Az énekesnő nyolc hónapig teljesen elzárkózott a külvilágtól, új albumát élete egyik legnehezebb időszaka, a válása ihlette – derül ki a Lokál Online cikkéből.

„Ez egy gyászmunka. Egy elengedés, egy újrakezdés. Szerintem elvileg nekem most sokkal rosszabbul kéne lennem, mint ahogy vagyok. (…) A történetmesélést használtam a gyógyulás eszközeként az elmúlt hónapokban. Rengeteg válássztorit meghallgattam a világ minden tájáról, férfitől, nőtől, időstől, fiataltól, mindenféle ember történetét – fűzte hozzá az énekesnő, aki ma már hol egyedül, hol családja segítségével neveli két kislányát.”

Palya Bea titokban elvált

Palya Beának tavaly februárban született meg a második kislánya, de ma már egyedül neveli a kicsiket. Az énekesnő és férje titokban váltak el. Palya Bea nyolc hónapig teljesen elzárkózott a külvilágtól, válásáról most tudott először nyíltan beszélni, és reméli, hogy másoknak is erőt adhat dalain keresztül.