Május 25-én lép életbe egy új Európai Uniós Általános Adatvédelmi Rendelet, amely a vállalkozókat is érinti. Ha visszaélnek személyes adatokkal a vállalkozások, több százezer eurós büntetésre számíthat a cég.

Még két éve fogadtak el egy új Európai Uniós Általános Adatvédelmi Rendelet, amely a hónap végén lép életbe. Dr. Horváth Péter, ügyvéd és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kamarai tanácsadója tartott erről előadást szerda délután a Gloriusban. A megjelent vállalkozók megtudhatták, hogyan kerül bevezetésre az új adatvédelmi jogszabály, milyen szerepe és helye van egy vállalkozás, cég életében a rendeletnek. A szakember elmondta, ez a törvény kimondja, hogyan kell egy természetes személy személyes adatait jogszerűen kezelni.

A vezetőknek annyi teendőjük van, hogy értesítik az alkalmazottaikat, hogy a személyes adataikkal nem élnek vissza, valamit, az adatbázisokat is felül kell vizsgálni, május 25-ig. Az Adatvédelmi Hatóság akkor szankcionál, ha adatvisszaélést észlel, esetleg jelentenek.

– A büntetés összege nagy mértékben nőtt, jó, ha erre felkészülnek a vállalkozások. Forintból euróra váltott át a bírság, ami akár 300-310-szer nagyobb tételt jelent. Főleg a multinacionális cégeket érinti a változás, olyan, mint a Facebook és a Google, akik találkoznak személyes adatokkal – fogalmazott az ügyvéd.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest