Hírek Kiemelt hírek Makó

Matematikával folytatódott az érettségi időszak

Számológép, rengeteg toll, feladatgyűjtemény, étel, ital és kabala: ezekkel várták a József Attila Gimnázium tanulói a matematika érettségit, amelyet 8 és 11 óra között írhattak meg. Kedden mintegy 74 ezer diák vágott neki az írásbeli vizsgának.

Az eduline információ szerint, a matematikai középszintű érettségi első feladatsorában mértani sorozat, gráfok, logaritmus, valószínűségszámítás és függvények, a második, hosszabb részben síkgeometria, sorozat, statisztika, egyenlet, függvények és koordinátageometria feladatok is voltak – ezek közül kellett választani a diákoknak.

A makói középiskolákban is 8 órától kezdték meg a tanulók a középszintű matematika érettségit: a József Attila Gimnáziumban látogattunk reggel, ahol a feladatgyűjtemények mellett számológépek, tollak, ceruzák, vonalzók, étel és ital hevert az asztalokon. Sokan izgultak, de Králik Attila bízik a legjobbakban. A vizsga után elmondta, nem volt olyan nehéz, de sok volt a feladatértéses feladat, amelyek becsapósak lehetnek.

– A magyart olyan 70 százalékra tippelem a megoldások alapján, amelyeket kiadtak, a matekot nem tudom, milyenre sikerült. Vagy a négyes tetejére vagy aljára tippelem. Most pedig a történelemre készülök. Mivel már angolból és informatikából már előrehozott érettségit tettem, így már csak a töri maradt – mondta Attila. A végzős diák a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar informatika szakára jelentkezett. – Azért ide, mert az informatika ágában nagyobb a munkaerőhiány, és tetszik maga a számítógéppel való foglalkozás is.

A tanulók holnap a történelemnek vágnak neki 8 órától.