Hírek Kiemelt hírek Makó Színes

Látványos bemutatóval ünnepelték az Országos Mentőszolgálat születésnapját

A társszervekkel együttműködve magasból mentési bemutatót láthatott, illetve 70 perces oktatással egybekötött maratoni alapfokú újraélesztési gyakorlaton vehetett részt az ünneplő közönség a Széchenyi téren.

1948. május 10-én, idén éppen hetven éve jött létre az Országos Mentőszolgálat, ezért a mai napon az országban több helyen szerveztek programokat, nyílt napokat, mentéstechnikai bemutatókat. Bár már az Országos Mentőszolgálat létrejötte előtt is volt szervezett mentés, ekkor egyesítették a különböző önkéntes mentő egyesületeket – mondta el Hanga József. Az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének kommunikációs munkatársa hozzátette, hogy 1991-ben volt egy hasonló szituáció köré épített mentéstechnikai bemutató, az idén viszont lecserélték a gépeket, így az idei évben ismét elvégezték a mentést, immáron az új eszközökkel.

navigate_before
navigate_next

A makói bemutatóhoz csatlakozott a katasztrófavédelem és a rendőrség is. Egy látványos bemutatót láthatott a közönség: a szituáció szerint a Lordok Háza tetején egy karbantartó munkás leesett a kéményről és combcsontsérülést szenvedett, így a liftezés és a lépcsőzés is rontaná az állapotát. A katasztrófavédelem segítségével emelőkosaras műszaki mentőberendezéssel emelték le, majd a mentőautóba kerülve az állapotstabilizálás és felmérés után a kórházba szállították a beteget.

Ezt követően 70 perces oktatással egybekötött maratoni alapfokú újraélesztésre invitálták a résztvevőket, akik Ambu-babákon gyakorolhatták az életmentő technikát.