Hírek Színes

Makocino – online te(l)jeskávé

A makói diáklány diadala, nemzeti érdekvédelem, az őserdő haláltusája, Wolf Kati anyasága. Hétfői koffeinbomba: a legforróbb, legpikánsabb és legédesebb hírek kistérségből és nagyvilágból.

MH-lapszemle

Ajánlat

Makói diáklány a legjobb.

A makói Návay-iskola végzőse, Luncz Lili lett a legjobb kereskedő, megnyerte ugyanis az országos szakmai tanulmányi versenyt – mutatja be a Delmagyar.hu.

„Miután megnyerte a versenyt, több helyről is állásajánlatot kapott – többek között attól a multicégtől, ahol gyakorlatát teljesítette; az áruházban polcot töltött, vevőket szolgált ki a csemegepultnál, teljes értékű munkát végzett. Az ajánlatokat megfontolja, ugyanakkor nem biztos, hogy végül kereskedő lesz.”

Luncz Lili az ország legjobb kereskedője – a végzős lány már állásajánlatot is kapott

Háromfordulós, nehéz verseny volt, budapesti döntővel – mondta a 19 esztendős Luncz Lili, aki a makói Návay-iskola végzőseként kereskedelemből első lett az országos szakmai tanulmányi versenyen. A szorgalmas diáklány először Szegeden, a kamara székházában kapott írásbeli feladatokat, aztán előválogatón vett részt, végül a fővárosban megrendezett, Szakma Sztár Fesztivál nevű döntőn olyan feladatokat oldott meg, mint megrendelési bizonylatok szakszerű kitöltése, egy árurendezvény megtartása a tavasz témakörében, majd angol és magyar nyelvű áruajánlás.

Érdekvédelem

Átalakulóban az EU.

A következő kormányzati ciklus egyik legfontosabb stratégiai jellegű kérdése az Európai Unióhoz fűződő viszony lesz – fejtegeti az Origo.hu-nak adott interjúban Orbán Balázs, a Századvég kutatási igazgatója, a Migrációkutató Intézet vezetője, a Miniszterelnökség leendő parlamenti államtitkára.

„Kimondhatjuk – s ez nem megszokott –, hogy a 2018-ban mindannyiunk által ismert Európai Unió és a 2022-ben, ennek a kormányzati ciklusnak a végén létező Európai Unió komoly pontokon fog eltérni egymástól. Ennyi biztos! De az csupán a következő években fog eldőlni, hogy a változások milyen mélységűek és irányúak lesznek. Így a következő évek egyik legfontosabb feladata az ezzel összefüggő magyar érdekek feltérképezése, megjelenítése és képviselete.”

Orbán Balázs: A migráció problémája a következő években is meghatározó lesz

Interjút adott az Origónak Orbán Balázs, a Századvég kutatási igazgatója, a Migrációkutató Intézet vezetője, akit Gulyás Gergely a Miniszterelnökség parlamenti államtitkáraként, helyetteseként nevezett meg. Szóba került az interjú során a Miniszterelnökség, illetve az Orbán Balázs által vezetett Stratégiai Államtitkárság jövendőbeli feladatköre, a migráció, és a Kúria felháborító döntése a több mint 4000 levélszavazat érvénytelenítése vonatkozásában.

Menedék

Életveszélyben a természet.

Kivághatják az egyik utolsó európai őserdőt: a fajok fele eltűnne, ha engedélyeznék a fakitermelést a bolgár nemzeti parkban, egy bírósági döntéssel egyelőre időt nyertek a környezetvédők – írja a 24.hu.

„Mit veszíthetünk Pirinnel? A bolygatás hatására eltűnhetnek a hiúzok, konfliktusok alakulhatnak ki a medvékkel, farkasokkal – ezek a fajok nem jól tűrik az emberi jelenlétet, vagy az élőhelyük durva megbolygatását. Búcsút inthetünk olyan ritka, öreg erdőhöz kötődő madaraknak is, mint az uráli bagoly vagy a fehérhátú harkály. Sok múlik az erdőgazdasági módszereken, de összességében elmondható: az őserdő fajgazdagsága akár kétszerese is lehet a gazdasági erdőkének. A fajok felét tehát elveszíthetjük, és ami talán még szomorúbb, hogy ezzel egyik utolsó menedékükből szorítjuk ki őket.”

Kivághatják az egyik utolsó európai őserdőt

Füvező macska, füstölő elefánt, orángutánbalzsam és csimpánzdoktor – nagyképűség lenne azt hinni, az emberi faj az egyetlen, amely rájött: bizonyos növényekkel gyógyíthatja magát.

Védelem

Wolf Kati, az édesanya.

Az énekesnő a Lokál Online-nak arról beszél, nagyon figyel arra, hogy ne vigye haza a munkáját és hogy a gyerekei ne a tévében szereplő nőt lássák benne.

„Figyelek arra, hogy ne engedjem be a munkámat a magánéletünkbe, így viszonylag kevés szó esik arról, hogy én énekesnőként dolgozom. Otthon anya vagyok. Ennek ellenére persze tudják, hogy a színpadon dolgozom, és határozottan kiállnak mellettem, ha valami negatív kritika ér. Ha például a műsor során esetleg rosszabb pontszámot kapok nem kizárt, hogy be akarnak majd jönni, hogy a védelmükbe vegyenek.”

Wolf Kati: Kiállnak értem a lányaim

Wolf Kati nagyon figyel arra, hogy ne vigye haza a munkáját és hogy a gyerekei ne a tévében szereplő nőt lássák benne. Az énekesnő a Lokálnak elárulta: lányai nagyon kiállnak mellette és képesek lennének botrányt csapni egy-egy őt ért negatív vélemény miatt.