Kiemelt hírek Makó Színes

A hét embere: Farkas Erika

A szociális gondoskodásért kapta meg a Makó Város Emlékérme díjat a pénteki ünnepi testületi ülésen Farkas Erika, az Egyesített Népjóléti Intézmény éjjeli menedékhely és nappali melegedő szakmai vezetője.

– Hogyan került a szociális pályára? – kérdeztem Farkas Erikától.
– Szociális munkásnak tanul az egyik ismerősöm, s ő mesélt arról, hogy a főiskolán milyen szemeszterek vannak, milyen feldolgozó gyakorlatokon vett részt. Miután ezeket nagyon érdekesnek találtam, úgy gondoltam, ehhez a munkához nekem is kedvem lenne.
– Mitől érdekes ez a munka?
– Attól, hogy nagyon sokrétű. Majdnem a születéstől a halálig végigkísérhetjük az emberek életét, olyan eseményekkor, illetve életszakaszokban, amikor családon kívüli segítségre van szükségük. Ez a segítség nagyon sokrétű lehet.
– Diplomája megszerzése után azonnal Makón kezdett dolgozni?
– 2006-ban végeztem a Szegedi Tudományegyetem, szociális munkásként, utána azonnal Makón kezdtem dolgozni, az ENI-nél, azóta is itt vagyok. Az elmúlt évek alatt dolgoztam családgondozóként, elláttam vezető családgondozói feladatokat és segítettem a rászoruló családokat a családok átmeneti otthonában. Bár több területen dolgoztam, de mindig egy kicsit a hajléktalan ellátás vonzott.
– Mi a hajléktalanokkal való foglalkozás „szépsége”?
– Egyrészt, hogy „lakhatást” biztosítunk a fedél nélkülieknek, azaz hogy esténkét van hol letisztálkodniuk és lefeküdniük. Már az maga jó érzés, hogy másokról legalább annyit tudunk gondoskodni, hogy van hol aludnia. És előfordultak már sikertörténekek, hiszen van aki visszakerült a családjába, de akadt, aki tartósan el tudott helyezkedni a munkaerőpiacon és albérletbe költözhetett, vagy saját ingatlant vásárolt.
– Van-e olyan, hogy munka után hazamegy és azt mondja, ez egy jó nap volt, ismét sikerült valakin segíteni?
– Persze, hogy van, igaz nem mindennaposan a sikerek. Már az nagyon jó napnak számít, ha valakinek sikerül munkát találni, s kiköltözik. És ez a sikerélmény állítólag látszik is rajtam…

One Response

  1. Gratulálok, Erika! Sok sikert, jó egészséget kívánok a további munkádhoz és általában az életben!

Comments are closed.