Hírek Kiemelt hírek Makó

Villámcsődülettel kezdődött a néptáncgála

A makói művészeti iskolában már 5 évtizede oktatnak zenét és 2 évtizede táncot is. Az intézményben Tóthné Döme Mária, a Maros Táncegyüttes művészeti vezetője irányításával tanulhatják az alapoktól a néptáncot a tanulók. Csütörtök délután a művészeti iskola jubileumi hetében gálaműsorral készültek, ahol az összes csoport bemutatkozott.

A néptánc tanszaknak nagyon sok tanítványa van: a makói diákok mellett királyhegyesi és csanádpalotai növendékei is vannak Tóthné Döme Máriának. Csütörtök délután, a művészeti iskola jubileumi hét jegyében a néptáncosok mutatkoztak be a Hagymaház színpadán. Ahogy Tóthné Döme Mária művészeti vezető elmondta, a fellépés során szinte az összes tanuló bemutatkozott, aki a művészeti iskola néptánc szakára jár.  

– Ez a jubileum arra volt jó, hogy minden szak belekapcsolódott a másik produkciójába is: a képzőművészetben és a zenében is jeleskedtek, most itt vagyunk a tánccal. A gyerekek egy komplex dolgot kaptak, az összes elfoglaltságba beleleshettek és ezzel gazdagodhattak – fogalmazott Tóthné Döme Mária.

navigate_before
navigate_next

A tanulók először egy villámcsődülettel kezdtek a Hagymaház előtti téren, a csíkkarcfalvi zenészek és táncosok közreműködésével. A művészeti vezető elárulta, a csíkkarcfalvi az anyanyelvük mellett a saját táncaikat és zenéiket is hozták, amelyet már az anyatejjel magukba szívtak.

A 9 éves Bökönyi Tímea már 2 éve néptáncol. A bartókos diák azért is választotta ezt, mivel anyukája is táncolt még Szilágyi Rékánál. Timi kedvence a cifra. A tánc mellett hegedűn is tanul játszani.

– Nagyon jó volt a flashmob, szeretem meglepni az embereket tánccal. Nagykoromig szeretnék a néptánccal foglalkozni – mondta Timi.

Az 50 éves művészeti iskola tevékenységért Makó Városért emlékplakettet vehet majd át a pénteki ünnepi testületi ülésen. Az programsorozat holnap folytatódik a Zenepavilonnál.