Kiemelt hírek Makó

Eltüntették a hullámokat és a kátyúkat Makó és Maroslele közül

Már csak Makó felől hiányzik mintegy másfél kilométernyi szakasz, s ha ezzel végeznek a kivitelezők, máris elkészült a Makó-Maroslele közti közel 11 kilométeres szakasz milliárdos felújítása. A már meglévő rész meglepően jó, de még nincs rajta útburkolati jel. A képen a felújított út.

Az idei, országosan összesen 548 idei útfelújítás közül három érinti a makói térséget, sőt kettő közvetlen a várost is. A legnagyobb jelentőségű ezek közül a Maroslele-Makó 10,7 kilométeres útszakasz burkolatfelújítása (és ezzel közel párhuzamosan a Makót Maroslelével és Vásárhellyel összekötő kerékpárút építése).

Az út ezen része hasonlóan rettenetes állapotban volt, mint volt a földeáki út Szikáncs és Makó közti szakasza, melyen évek óta mindenféle döccenő nélkül lehet közlekedni. Nos a Makó-Maroslele közti szakasz burkolatfelújításának nemrégiben kezdtek neki a kivitelezők, akik olyan jól haladtak, hogy már csak a városhatártól számított másfél kilométeres, kanyarokkal megtűzdelt rész maradt hátra. Ezt is felmarták már, hogy eltüntessék a számtalan toldozás-foltozás nyomát, s új aszfaltréteget teríthessenek rá. És az útfelújítás nem csak a külterületet, de a Maroslelei, Ardics és Kölcsey utcákat is érinti, itt is felmarták ugyanis az útburkolat felső részét egészen a Szegedi út, azaz a 43-as főút torkolatáig.

Eddig értek el.

Az útfelújítás, melyet Lázár János a 2017-es lelei falunapon jelentett be, körülbelül 1 milliárd forintba került.
Aki most arra jár, az alaposan rácsodálkozik, hogy a gidres-gödrös, kátyúkkal tarkított hullámos út, ma – egy kicsi szakaszt leszámítva – ma olyan sima, mint eddig sosem volt, s az autósoknak már nem kell az út közepén közlekedniük.

Az idősebb makóiak és marosleleiek szerint egyébként eredetileg jóval keskenyebb volt, mint ma. Ez valamikor a ’60-as években úgy szélesítették ki, hogy megfelelő szélességű alapot nem építettek hozzá, ezért lett hullámos az út mindkét széle. És a forgalom azóta sokszorozódott meg, mióta az M43-as autópályáról letérők vagy oda tartók is közlekednek, nem mennek tovább a földeáki úti csomóponthoz.