Kiemelt hírek Makó Színes

Adtak egy ötöst, kapnak egy jelest – emberségből

Érzékenyítő foglalkozásokon vettek részt a makói Szent István Egyházi Általános Iskola végzős diákjai. Az „Adj egy ötöst!” pályázat keretein belül rendezett program célja, hogy a tanulók közelebb kerüljenek fogyatékkal élő társaikhoz. 

Szabó Anita – Makó

A SZIGNUM nyolcadikosai beneveztek a Salva Vita Alapítvány „Adj egy ötöst!” projektjébe, amelynek célja, hogy személyes találkozásokon és élményeken keresztül a tanulók megismerkedjenek a fogyatékossággal élő emberekkel.  A program kiírói azt szeretnék, hogy a közös programokkal szerzett pozitív tapasztalatokon keresztül a fiatalok előítéletei megszűnjenek, empatikusan és másokra odafigyelve viselkedhessenek. – Nagyon fontosnak tartjuk, hogy felnőve egy sokszínű társadalom nyitott, elfogadó és felelősen gondolkodó tagjaivá váljanak a diákjaink. Ez a pályázat lehetőséget ad arra, hogy érzékenyítsük és felkészültté tegyük őket a téma iránt – tájékoztatott Nyúl Patrícia M. Fidelis nővér.

A program koordinátoraként elmondta, a mostani foglalkozások megalapoznak egy egész napos rendezvényt, amelyet a sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkozó Szivárványon Túl Alapítvány  (A.SZ.T.A.) tagjaival együtt tartanak majd június 2-án. – Sokféle tevékenységgel készülünk, lesz ima, játék, néptánc és sün terápia is. Erről az alkalomról film készül majd, amit a pályázat felületére kell feltöltenünk, mint jó gyakorlatot.  A beküldött pályaművek közül majd a szakmai zsűri választja ki a nyerteseket, akik osztálykirándulásra költhetik a kapott összegeket– mondta Fidelis nővér, aki hittan órákon, Szeretetszolgálatos foglalkozásokon maga is foglalkozik a fogyatékosság témájával, de részt vett egy felkészítő tréningen is.

A mostani tanórai tevékenységeket Tiszai Luca és Kálló Veronika, az SZTE Gyógypedagógiai Karának oktatói szervezték. – A fogyatékosság olyan tabu téma, amiről elég nehéz beszélni és sokszor nincsenek rá szavaink. Viszont vannak róla belső képeink, ezért rajzos tevékenységet választottunk a fiatalok számára. Az elkészült munkák segítettek abban, hogy meg tudjanak nyílni és tudatosítsák az érzéseiket. A nyolcadikosok nagyon szépen teljesítették a feladatokat és fontos gondolatokat fogalmaztak meg – értékelt Tiszai Luca, aki megalapítója az ipolytölgyesi Nádizumzum zenekarnak, amelynek tagjai halmozottan sérült zenészek. A szerzetes úgy látja, egyre inkább érzékenyebb a társadalom a fogyatékos emberek iránt, de még nagyon sok tennivaló van a területen. – Gyakran nem tudunk velük mit kezdeni, és ez elsősorban nem a jóindulaton, hanem az információk hiányán múlik. Nem tudjuk, hogyan közelítsünk feléjük, ezért a legegyszerűbb, ha nem foglalkozunk velük. Ezért fontos, hogy minél többet beszéljünk a témáról – vélekedett a szakember.

Ebben a szemléletformálásban minden bizonnyal segítséget jelentett a fiataloknak a mai délelőtt.

navigate_before
navigate_next