Hírek Sport Színes

29 éves lett Hosszú Katinka

Az élsportoló úszónő a mai napon tölti 29. születésnapját, ennek alkalmából pedig nézzük, hogyan is vált világszinten is kiemelkedő sportolóvá.

Háromszoros olimpiai, hétszeres világ- és tizenháromszoros Európa-bajnok, az első olyan versenyző, aki egy időben tartotta a világcsúcsot mind az öt vegyes úszó számban — Hosszú Katinka eredményei magukért beszélnek, de hogyan is indult a sportkarrierje?

Baján végezte az általános iskolát, majd itt is folytatta tanulmányait a III. Béla Gimnáziumban 2002-től. A következő évben rövid pályás magyar bajnok lett 400 méter vegyesen, 2004-ben mutatkozott be a felnőtt nemzetközi mezőnyben az olimpián. Ebben az évben szerezte meg az első felnőtt versenyes érmét a bécsi rövid pályás Európa-bajnokságon. 2015-ben pedig három aranyérmet is szerzett az ifi EB-n.

A következő években is versenyzett, 2008-ban leérettségizett, majd Amerikában, a Dél-kaliforniai Egyetemen folytatta tanulmányait. Itt készült versenyeire, amelynek meg is lett az eredménye: a 2009-es római világbajnokságon 200 méteres vegyes úszó számban bronzérmet nyert, ezzel a világbajnokság első érmét is megszerezve. 200 méteres pillangón ismét a dobogóra állhatott harmadik helyezettként, majd az utolsó napon mindenki hatalmas meglepetésére 400 méteres vegyesen világbajnoki- és Európa-csúcsot úszva aranyérmet nyert.

2012-ben diplomázott pszichológia szakon, majd egy évre rá, 24 évesen hozzáment amerikai edzőjéhez, Shane Tusup-hoz. Az Iron Lady azóta megannyi világszintű versenyen van túl, ezek közül is kiemelkedő a 2016-os riói olimpia, ahol élete legnagyobb sikerét érte el a magyar sportoló: 3 arany- és 1 ezüstéremmel az olimpia legeredményesebb úszója volt egyéni számokban.

Többször volt az év magyar úszónője, sportolónője, de Európa legjobb női sportolójának járó díját is kétszer megkapta. Továbbá megannyi magyar és külföldi elismerés, kitüntetés tulajdonosa, 2016-tól Baja, 2017-től Budapest díszpolgára

Borítókép: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd
Forrás: Wikipédia