Kiemelt hírek Térség

Sör- és virsliverseny a kiszombori majálison

Dübörögtek a mozgalmi nóták, de a Beatrice együttes előadásában, szánkózni lehetett, de akár egy igazi Bud Spencer, Terence Hill filmben, sör és virsli versenyt is rendeztek a mai kiszombori majálison, mely főzőversennyel kezdődött.

Második alkalommal rendezte meg a kiszombori majálist a Kis Mária Hortensia Honismereti Kör a község főterén, s ahogy tavaly, úgy az idén is már reggel szorgoskodtak az önkéntes szakácsok, persze ki-ki a saját bográcsa fölött vagy mellett.
A bográcsos receptjét persze senki sem árulta el, csak annyi volt tudható, hogy sertésből, marhából vagy éppen vaddisznóhúsból készül a finomság.

A bográcsok körül persze elsősorban férfiak forgolódtak, néhányan meglehetősen érdekes rajzú köténykékben, de azért akadtak hölgyek is. És volt, aki a palackos gázra esküdött, mondván annak egyenletes hőmérsékletű a lángja, azaz egyenletesen fő a bográcsos, mások azonban hagyományosan, fával tüzeltek, mondván a bográcsos alá az dukál, s a füst hozza ki igazán az étel ízét. Hát füstben aztán nem volt hiány…
A majális, azaz a Tavaszi Nap résztvevőit Endrész Erzsébet, a rendező honismereti kör vezetője köszöntötte, kívánva mindenkinek kellemes szórakozást.

– Tavaly kezdtük mi rendezni ezt a majálist, a főzőversenyen, melyen 8 csapat, mérkőzik. Ezen kívül lesz arcfestés, lesznek népi játékok, pónifogat, Sztojkó Misi énekel majd délben nótákat, majd a vásárhelyi Zenevan együttes koncertezik. A főzőverseny győztese – az ételeket a Rónay kúriás Szőlősi család zsűrizte – egy karton sört nyert, s minden induló pezsgőt kapott – mondta Endresz Erzsébet. A Kiss Mária Hortensia Honismereti kör vezetője hozzátette, hogy a majális költségeit a nemrégiben rendezett süteményvásár bevétele mellett több vállalkozás is támogatta, s természetesen a helyi önkormányzat is.

navigate_before
navigate_next

 

Az egykori majális hangulatait a Beatrice együttes tolmácsolásában felzúgó mozgalmi dalok idézték fel, így a De szeretnék Kun Bélával beszélni, de felcsendült az Úttörőinduló, illetve az Itt van május elseje is. Volt aki rögtön tréfásan meg is kérdezte, hogy akkor fel is kell vonulni? Hát nem kellett…

A legnagyobb sikert a sör és virslievő verseny aratta, épp úgy, ahogy a Bud Spencer és Terence Hill filmben: ketten álltak ki egymással, hogy ki tudja minél gyorsabban legyűrni a virsliket és felhajtani a sört. Csak éppen itt közben nem verték szét a helyszínt, ahogy az a filmben történt.

A férfiak összecsapását a vállalkozó kedvű nőké követte. Igaz nekik kettő helyett csak egy virslit kellett leküzdeniük. Ezt igazán gyorsan meg is tették, meglehetősen tréfás biztatások közepette. A versenyek közben fel-feltünedező kisebb gyerekek, rácsodálkozhattak a népi játékszerekre, leginkább a gólyalábakra és a célba dobó eszközökre. A legnagyobb sikert azonban a labdák, és a nyári szánkó aratta köztük. Ez ugyanis, szülői segítséggel, úgy siklott a kerekein, mintha legalábbis frissen hullott hó lett volna a talpai alatt.