Hírek Kiemelt hírek Színes Térség

Közösségépítő az apátfalvi majális

28 csapat, 840 fővel jelentkezett az apátfalvi főzőversenyre, amelyet a majális alkalmából szerveztek meg. Idén a legfinomabb pörköltet az Apátfalvi Hagyományőrző Csoport készítette el. A nap folyamán a gyerekek ugrálóváron játszhattak, de arcfestést és csillámtetoválást is kérhettek. A majálist egy fergeteges utcabál zárja majd.

Ahogy már lenni szokott, idén is főzőversennyel egybekötött majálist szerveztek Apátfalván. Idén 28 csapat jelentkezett, és ahogy az elmúlt években, idén is csapattagonként 40 dekagramm marhahúst adott az önkormányzat. Sóki József, az ASC vezetőségi tagja Borbély Árpáddal közösen főzött a helyi és a szentmihályi focistáknak – ez 100 főt jelent.

– Vendégül látjuk az ellenfelünket, ugyanis ők ősszel hívtak meg minket. Délelőtt Makón mérkőztek meg egymással a csapatok, majd meccs után jönnek ide. Két bográccsal főzünk. Az egyik a fiataloknak lesz, és már délben tudnak ebédelni, a másik várhatóan 1 órára lesz kész, de abból majd a csapatok tudnak enni – fogalmazott József. A kukta elmondta, a jó pörkölthöz magyar marha, makói vagy apátfalvi vöröshagyma, paprika, paradicsom és fűszerek kellenek.

Kiszely János, a Napsugár Baráti Kör „megbízott szakácsa” mintegy 90 személyre főzött. Mint elárulta, nem a helyezésért főz, hanem az ízekért.

– Úgy készül a pörkölt, mint régen: hagyományosan. Régi, nagyszüleim receptje alapján főztem meg, vagyis hagymát, száraz paprikát és fokhagymát használtam fel, illetve ezek után jött az ízesítés. Otthon sűrűn bográcsozunk, ha összejön a család, de az az igazság, hogy kérik is – mesélte a szakács. – A pörkölthöz mindenképpen kell kenyér, egy jó savanyúság, utána pedig vörösbor, na attól füstöl igazán a bőrünk!

A zsűri döntése alapján a legjobb étket az Apátfalvi Hagyományőrző Csoport készítette el. A program során fellépett a KSB helyi rapcsapat is. Mint a tagok elárultak, a nevük a Kossuth Street Boys-t jelenti, ugyanis a Kossuth utcából indultak. A fiúk nagy bulit csaptak a közönség előtt.

navigate_before
navigate_next

Szekeres Ferenc polgármester elmondta, úgy érzik és a visszajelzések alapján úgy látják, a majálisra szükség van, hiszen igazi közösségépítő program. Folytatni kell és folytatni fogják a május 1-jéhez hasonló rendezvényeket.