Hírek színes

Tisza fröccs és Bakteranyós – fröccsvariácók a nyári napokra

A fröccs receptje magában nem túl bonyolult: bor és szódavíz keverékéből álló ital, amely kiegészítheti a nyári beszélgetéseket, programokat. Az alapanyagok aránya viszont változhat, sőt, bővülhet is akár szörppel vagy pezsgővel.

A legenda szerint 1842. október ötödikén Fáy András a fóti pincéjébe hívta szüretre Vörösmarty Mihályt és néhány barátját. A társaság tagja volt Jedlik Ányos, a szódavíz nagyipari alkalmazásának magyar feltalálója is. A tudós magával vitte a világ első szódásüvegét, majd a házigazda és a vendégek elképedésére elkészítette a legelső fröccsöt, amit németesen spriccernek hívott. Vörösmartynak viszont nem tetszett ez a szó, így helyette a fröccs szót találta ki. „Fölfelé megy borban a gyöngy” – hangzik a költő Fóti dal című versében.

 

A fröccsnek azóta rengeteg fajtája alakult ki, ezek közül mutatunk be most húszat:

  • Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavíz
  • Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz
  • Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz
  • Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz
  • Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz
  • Háziúr (nagyházmester): 4 dl bor + 1 dl szódavíz
  • Sport fröccs: 1 dl bor + 4 dl szódavíz
  • Lakó fröccs (kisházmester): 1 dl bor + 4 dl szódavíz
  • Krúdy fröccs: 9 dl bor + 1 dl szódavíz
  • Sóher fröccs: 1 dl bor + 9 dl szódavíz
  • Góré fröccs: 1 pohár borhoz pont egy spriccentésnyi szóda
  • Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szódavíz
  • Mafla vagy Maflás: 0,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz
  • Csatos: 1 liter bor + 0,5 liter szódavíz
  • Lámpás: 1,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz
  • Magyar–angol: 6 dl bor + 3 dl szódavíz
  • Bakteranyós: 2.5 dl bor + 2,5 dl szóda
  • Tisza fröccs:  1 dl vörösbor + 1 dl pezsgő
  • Borsszem Jankó: 2,5 dl szódás málnaszörp + 2,5 dl bor
  • Deák bólé: sok szóda cseppnyi bor

 

 

Forrás: Wikipédia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.