A Makói Járási Ügyészség vádat emelt azzal a török férfival szemben, aki tavaly decemberben kamionnal próbált 15 migránst Magyarország területére csempészni.A kép illusztráció. Fotó: police.hu

A vádirat szerint a vádlott tavaly december 14-én éjfélkor jelentkezett belépésre Romániából Magyarországra, a csanádpalotai autópálya határátkelőhelyen. A belépéskor elrendelték az általa vezetett kamion ellenőrzését, s mivel a ponyvazáró zsinór sérült volt, röntgenes vizsgálatot is alkalmaztak. A röntgenes ellenőrzés során megállapították, hogy a rakomány között 13 magát irakinak, illetőleg 2 magát szír állampolgárnak valló személy bújt el, akik nem rendelkeztek az Európai Unió területére történő belépéshez szükséges érvényes úti okmányokkal.

A vádlott korábban Törökországban állapodott meg az eljárás során ismeretlenül maradt személlyel abban, hogy Romániában egy parkolóban az általa vezetett kamion rakterébe felvesz több migránst, akiket Magyarországon keresztül Szlovákiába fog elvinni. A megbeszélteknek megfelelően a vádlott röviddel a határátlépést megelőzően vette fel a migránsokat a kamion rakterébe, akik elbújtak a rakomány között. A vádlottnak az ismeretlen férfi több ezer eurót ígért mindezért cserébe, amelyet akkor kapott volna meg, ha sikeresen leszállítja a rakományt – benne az elbújt személyekkel – Szlovákiába.

A Makói Járási Ügyészség az államhatár átlépéséhez vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja a török férfit.
A vádemeléskor előzetes letartóztatásban lévő vádlott bűnösségének kérdésében a Makói Járásbíróság fog dönteni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest