A Kubinyi Ágoston Program keretén belül mintegy 9 millió forintot pályázott meg a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum. Ebből forrásból és 1 millió forintos önerőből újítanák fel az 1985-ben épült putrit.

A József Attila Városi Múzeum skanzene néprajzi építményeket állít ki – ezek Tóth Ferenc nyugalmazott múzeumigazgató kiemelt kutatásai voltak. A „hagymásház”, a kovács- és bognárműhely, a hambárok és a putri közül az egyik legrégebbi épület az egyik gabonás kas, amely a 19. század végére való. Most azonban a putri újulhat meg egy pályázatnak köszönhetően. Szikszai Zsuzsanna igazgató elmondta: a skanzenben található épület egy másolat, ugyanis a Szerecseny utcából építették át, nem eredeti anyagokból.

– Most fogunk beadni egy pályázatot az állandó kiállítás megújítására. A Kubinyi Ágoston Program keretén belül a putrit újítjuk fel. Az épületet 1984-ben építették ide és az állapota nagyon leromlott – fogalmazott az igazgató.

Az intézmény 9 millió forintot pályázott meg, amelyhez 1 millió forint önerőt kell még biztosítani. Ebből az összegből a tetőt meghosszabbítják, szigetelik, és a nádat is kicserélik, illetve be is rendezik úgy, mint ahogy egykor 1960-ban éltek benne. A munkát Buzás Miklós, a Szentendrei Szabadtéri Skanzen főépítész közreműködésével és irányításával valósulhat meg.

A múzeum vezetőségének további ötletei vannak, mivel tehetnék még színesebbé, élővé a skanzent: terveik szerint szeretnének még több épületet telepíteni az udvarba, többek között a csöves kukorica tárolására alkalmas kotárkát, amely paticsfal technikával készülne.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest