Még tavaly csatlakozott a József Attila Városi Múzeum a Magyarországi Tájházak Szövetséghez. Szombaton rendezték meg a Tájházak napját, amelyhez idén az intézmény is társult. A skanzen megtelt élettel, kenyérlángos és Sissi kedvenc lepényei is elkészültek.

A József Attila Városi Múzeum kertjében a skanzen igazi érdekességet rejteget: a „hagymásházat”, a tárolókat és a putrit. A népi építészetet a fiatalok már nem igazán ismerik, azonban a szombati rendezvénnyel felfedezhették ezeket is. Szikszai Zsuzsanna igazgató elmondta, Tájházak napján a múzeum önkéntesei sütöttek, kézműveskedtek a gyerekekkel és a MENYUKE egy rövid kis műsorral is kedveskedett.

– Régen a kenyérsütés házimunka volt, otthon az asszonyok dolga volt a kenyér megsütése egy hétre. Bár egykor kemencében sütötték, mi most csak egy mobilkemencében fogjuk elkészíteni, és nem is kenyeret, hanem kenyérlángost. Az idelátogatók megkóstolhatják és ki is próbálhatják, hogy hogyan is kell elkészíteni – fogalmazott az igazgató.

Emellett édes és sós túrós lepények is készültek, amelyek messze földön híresek voltak. A makói lepényeket maga Wittelsbach Erzsébet magyar királyné, vagyis Sissi hercegnő is nagyon szerette. Az asszonyok ezért aranyforintokat kaptak a hercegnőtől. Az igazgató hozzátette, egykor a piacon is lehetett kapni túrós lepényt, ezt a régi hagyományt szeretnék feleleveníteni ismét.   

– A túrós lepényhez ez könnyen nyújtható tésztát készítünk, duplájára kelesszük és egy tepsibe 2 kilónyi tésztát teszünk. A töltelékhez 1 kiló túró, két tojás és annyi cukor kell bele, amennyit az illető akar. Ezt lehet sósan és édesen is készíteni – mesélte Ferenczi Józsefné Gizi mama.

A skanzenben a gyerekek nemcsak a sütéssel ismerkedhettek meg, hanem kézműveskedhettek is. A kisebbek a Meseházban játszhattak, amelyet Bertus Barcza Anikó álmodott meg.  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest