Tisztelői emlékeztek ma a közelmúltban elhunyt Marosi János atyára gyászmise keretében, melyet Gyulay Endre nyugalmazott megyéspüspök mutatott be. A makói Csanád vezér téri kápolna templomigazgatójától a város polgármestere, Farkas Éva Erzsébet is elbúcsúzott.

Zsúfolásig telt a makói Szervita kápolna a ma délelőtti szentmisére, amelyet Marosi János atyáért mutattak be. Hívei és tisztelői emlékeztek meg a közösség vezetőjéről, aki április 19-én tért meg Teremtőjéhez. Temetése szülőfalujában, Madarason volt a héten, ahová közel száz makói utazott el, hogy végső búcsút vegyen a 87 éves plébánostól. A temetési szertartást és a mai gyászmisét is Gyulay Endre nyugalmazott megyéspüspök mutatta be. – A pap Istentől hívott ember. János atya igent mondott erre a meghívásra, hivatása gyakorlását alázattal és szeretettel végezte. Sokat készült a szentbeszédeire, mindig adni akart másoknak– emelte ki a főpásztor.

Marosi atya 48 éven keresztül látta el papi teendőit, közösségeit mindig nagyon szerette és rendkívüli odaadással szolgálta. Derűs, nyugodt, életvidám ember volt, aki mindenki felé tisztelettel fordult és különösen figyelt beteg és szenvedő embertársaira. – Nagyon sokat jelentett nekünk az a 17 esztendő, amit közöttünk töltött. Búcsúzunk az építtető, a gyóntató, a Szűzanya tisztelő és a betegekért folyamatosan imádkozó atyától, a segítőkész paptól, a jó pásztortól, a természetet és a verseket kedvelő embertől – idézte fel alakját a kápolna közössége nevében Miklai István.

A gyászmise végén személyes hangvételű beszéddel emlékezett az atyáról Makó polgármestere is. – Nem utasított el senkit a legváratlanabb helyzetben sem. Azt tanította nekünk, szeressünk annyira, amennyire csak tudunk, és ne várjunk cserébe semmit – mondta Farkas Éva Erzsébet, aki szerint János atya Isten szelíd szolgája volt, eleven és hiteles életet élt.

Marosi János 1931. április 10-én született, teológiai tanulmányait 1966-1971 között Szegeden végezte. 1971. április 14-én, Szegeden szentelték pappá. Káplánként Békésen, Debrecenben, Újszegeden látta el feladatait, két esztendőn keresztül plébániai adminisztrátor is volt.

Plébánosként Debrecenben, Gyomaendrődön, Földeákon és Maroslelén, Csorváson és Gerendáson működött. A Csanád vezér téri Fájdalmas Szűzanya kápolnába 2001-ben került és bár öt esztendeje hivatalosan nyugállományban volt, haláláig ellátta hivatását. Szentségekkel megerősítve, 2018. április 19-én adta vissza lelkét Teremtőjének.

A Szervita kápolna közösségét a jövőben – amíg más döntés nem születik – Makó egyetlen római katolikus papja, Pálfai Zoltán plébános látja el, a belvárosi és újvárosi hívek szolgálata mellett.

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest