A Liget Budapest Projekt részeként hazaköltözik a Városligetbe az intézmény: a budapesti múzeum leendő épületének terveit mutatta be a makóiaknak Kemecsi Lajos főigazgató.

Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató meghívására érkezett Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója Makóra, hogy bemutassa, hogy egy kulturális beruházás mennyire komplex módon, milyen előkészítettséggel kell, hogy megvalósuljon a 21. században.

– Azt gondolom, hogy miután az utóbbi évszázad legnagyobb kulturális beruházásának részeként valósul meg a Néprajzi Múzeum Városligetbe költözése a Liget Projekt részeként, szerintem minden ilyen jellegű kulturális innovációra figyelő érdeklődő számára érdekes lehet – mondta el Kemecsi Lajos. 

Az előadásban bemutatta a Néprajzi Múzeum vándorlását, hiszen a közel százötven év során sosem volt olyan épületben a múzeum, amelyet annak is terveztek volna. A Liget Budapest Projekt részeként viszont egy gyönyörű épületbe költözhet az intézmény, amely több feladatot is el fog látni, és megjelenésében is igazán illeni fog a ligethez.

Az előadó kiemelte, hogy az új épület kiállítóterei a föld alatt kapnak helyet, hiszen a természetes fény veszélyes a műtárgyakra nézve. A kutató, illetve a gyermekmúzeumi helyiségek viszont a felszín felett lesznek: így biztonságos, napfényes és könnyen megközelíthető lesz – minden olyan szempontot figyelembe vettek a tervezőkkel, amely a 21. században a műtárgyak bemutatását, elhelyezését szolgálják. Az új épületbe 2021 második felében indulhat meg a költözés, 2021 végén vagy 2022 elején pedig egy állandó kiállítással nyílhat meg a Néprajzi Múzeum.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest