Kiemelt hírek Makó Sport

Monspart Sarolta: a hetven fölöttieknek is jót tesz fél óra gyaloglás

Monspart Sarolta világbajnok tájfutó, tizennégyszeres magyar bajnok – aki nőként Európában elsőnek futotta le 3 órán belül a maratoni távot – szerint a sportolás nem csak a test általános állapotát, de a kreativitást is fejleszti. Beigazolva az ókori görögök „Ép testben ép lélek” mondását.

A múlt hét végén a makói Erzsébet-házért rendezett jótékonysági futáson beszélgettünk vele:
– Mit gondol, miért fontosak a futóversenyek?
– Olyan jó lenne, ha az emberek kicsit többet mozognának. És nem csak a gyerekek, de a 70 és a temető közötti nyugdíjasok is. Mert ha jobb a kondícióm, akkor nem csak jobb állapotban vagyok és jobb a kedvem, de alkalmazkodóképesebb, kreatívabb és versenyképesebb is vagyok abban, amiben akarok, ebben a mostani zakkant világban. De nem kell mindenben a legjobbnak lennem.
Az emberek többsége nem is tudja, hogy azzal, ha naponta egy fél órát gyalogol egy hetvenvalahány éves nyugdíjas, attól jobb lesz az állapota. Azt szoktam mondni előadásokon, hogy ha sétál vagy fut, akkor hátul nem két lottyadt körtéje, hanem két fokhagyma gerezdje van. Akad akinek kisebb, akad akinek nagyobb, de van állaga – fokhagymás.
– Manapság fontosnak tartják a szabadidősportot, néha fontosabbnak, mint a versenysportot. Ön szerint melyik a fontosabb?
– Én régen nagyon hosszú ideig élsportoló voltam, azonban már hosszú ideje – pláne, mert a kullancscsípésem végül sántaságot okozott, a szabadidősportért is harcolok. Szerintem fontos lenne, hogy a szabadidősport arányaiban sokkal több támogatást kapjon – a mostaninál mindenféleképpen, mert akkor innen ki fognak ugrani a tehetségek és könnyebben érvényesülnek – ha akarnak az élsportban. Több gyerekből ugyanis többet lehet meríteni.
– Tájfutóként lett világbajnok és világhíres. Hogyan látja, mennyire élő manapság ezt a sportág?
– A múlt század ’70-eséveiben, azaz a mi korunkban ötezer leigazolt tájfutó versenyző volt, ma csak háromezer van. A számítógép korszakában mindenütt baj van az utánpótlás. Egész napos esemény egy tájfutó verseny, erre már nem jönnek el a gyerekek, de így van ez a Skandináv országokban és Angliában is.