Hírek Kiemelt hírek Makó

Megnyílt a Család és KarrierPONT

A munka és a család összeegyeztethetőségének javításában segít majd a női információs és szolgáltató központ a Hagymaházban. A projekt nemcsak a munkavállaló édesanyákat segíti, hanem a helyi munkaadókkal is együttműködik: több makói cég is csatlakozott már.

Az EFOP-1.2.9-17-2017-00006 számú projektben kétszázmillió forint támogatást kapott a Makó Városi Kulturális- Közművelődési Nonprofit Kft. és a FICSAK – Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete. A megkapott összeg feléből hozták létre a Hagymaházban Család és KarrierPONT-ot, amely kezdeményezés egy olyan térségi munkaerő-piaci állapot kialakítására, amely a helyi megoldásokra és együttműködésekre alapozva megkönnyíti az atipikus munkavállalást és a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű nők munkaerő-piacra való gyorsabb visszatérését.

Czirbus Gábor alpolgármester a megnyitón elmondta, hogy nagyon jó úton haladnak a munkavállalás tekintetében: 2010-ben tíz százalék körül volt a munkanélküliség, 2018-ban pedig ez 3-4 százalék. Az alpolgármester arról is beszélt, hogy több makói egyesülettel is kötöttek megállapodást a projekt kapcsán, illetve Maroslelét, Kiszombort és Apátfalvát is bevonták, így reméli, ott is tudnak majd segíteni az elkövetkezendő években.

A hároméves projekt december elsején vette kezdetét, ősztől pedig a képzések is elindulnak – tájékoztatta erről a megjelenteket Andrási Lilla, a projekt koordinátora. A 30 órás képzésen való résztvevők húszezer forintos Erzsébet-utalványt is kapnak. A képzés idején ráadásul igény esetén gyermekfelügyeletet és idősgondozást is biztosítanak, hogy a szülők munkáját segítsék – a programra férfiak is jelentkezhetnek.

A Család és KarrierPONT irodáját a Hagymaház emeletén alakítják ki, a képzések is itt zajlanak majd, ehhez számítógépeket is beszereztek a projekt kapcsán. Két fő munkatársat is felvettek: Dömösi Emese és Czibolya Kálmán fogja várni az érdeklődőket. Az iroda segít az önismeret fejlesztésében, alapfokú informatikai képességek elsajátításában, önéletrajzírásban, állásinterjúra való felkészülésben, illetve román nyelvet is szeretnének oktatni a képzésben.

A cégeknek munkáltatói fórumot tartottak: az atipikus munkavégzésről, a foglalkoztatás jövőjéről. A meghívás másik célja az volt, hogy egyeztessenek velük azokról a képzésekről, melyekre igény lenne. Bernek Éva, a FiCsak szakmai vezetője a munkáltatoknak a foglalkoztatási módszerekről tartott előadást, kihangsúlyozva annak előnyeit mind a munkavállaló, mind a vállalkozás szemszögéből. Az atipikus foglalkoztatás formái közt szerepel a távmunka, a bedolgozói munkaviszony és a home office (otthoni munkavégzés) is.