Hírek Kiemelt hírek Makó

Új tervet készítettek a kerékpárúthoz

Hódmezővásárhely – Maroslele – Makó közösen pályázta meg, hogy kerékpárút épülhessen a három település között. A külterületi részen már megkezdődött a munka, azonban a makói belterületen még most készült el egy újabb tervezete a kerékpárútnak. Az önkormányzat kíváncsi az érintett szakaszon élők véleményére.

Farkas Éva Erzsébet polgármester és Siket Tibor, a műszaki csoport vezetője tartott lakossági fórumot a Hódmezővásárhely – Maroslele – Makó között épülő kerékpárútról. Mint a város első embere elmondta, egy korábbi lakossági gyűlésen merültek fel a problémák és kérdések a belterületi nyomvonallal kapcsolatban. A tervezővel és a kivitelezővel egyeztetve egy új tervet készítettek el, amelyet a Korona alsó termében mutattak be az érdeklődőknek.

A régi tervek szerint a Czuczor utcában nyitott kerékpárút készült volna el, amelyet az útszakasz jobb és bal oldalán jelöltek volna ki. Azonban az új elképzelés szerint a Czuczor utcai szakaszon 1,25 – 1,25 méteres kerékpársáv kerül kialakításra, az autónak pedig 3-3 méteres sávot jelölnek ki. Az Almási utcában is merültek fel gondok a kerékpárút terveivel, így itt is új nyomvonalat jelöltek ki. Siket Tibor hangsúlyozta, ezen a szakaszon még szűkebbek a viszonyok, így mindenképpen 80 centiméterrel növelni kell az úttestet, majd kerékpáros nyomot alakítanak ki.

– Ez, a mindenki által ismert kerékpáros piktogram kerül fel az úttestre és így együtt tudnak az autókkal közlekednie a kerékpárosok – mondta a műszaki csoport vezetője. Az új tervekkel kapcsolatban is merültek fel kérdések. Szűcs Sándor, az egyik bolt tulajdonosa elmondta, az új ötletek jónak tűnnek, azonban a Czuczor utcai parkolástól tart.

– Ha jönnek hozzánk és a sávon kívülre állnak meg, illetve a másik oldalról is parkolnak, egy személyautó nem fog elférni a két jármű között. Akkor a mi üzletünknél hogyan lesz megoldva a parkolás? – kérdezte a tulajdonos. Siket Tibor elmondta, a tervek szerint a boltnál található árkot befedik, oda parkolót alakítanak ki. A boltvezető nehezteli, hogy az utcában sok kamion és mezőgazdasági jármű közlekedik, érdeklődött, őket nem lehet kitiltani. Siket Tibor szerint együtt kell velük élni, így egy esetleges kitiltás újabb konfliktust szül.

Patik Vilmos a külterületi építkezésről kérdezett. Megjegyezte, a pusztaszentmiklósi csatornánál kijelölésre szolgáló fákat benőtte a gabona, így nem tudnak ellene mit tenni, ha azokat kiütik . Továbbá a belvíz miatt aggódik: ha a kerékpárút megvalósul, közel 130 hektár földterület víztelenítése okoz majd gondot. Hegyesi István kivitelező elmondta, május végére már elkészül a nyomvonal, így a karók miatt nem kell aggódni. Válaszában hangsúlyozta, a vízmozgásba nem nyúlnak bele, ahol áteresztő van most, a későbbiekben is marad.

Sütő Gábor bolttulajdonos üdvözli az új tervet, azonban három kérdése még maradt: ha a Czuczor utcai kerékpársávra parkolnak, megbüntetik-e majd az autósokat. Siket Tibor elmondta, rá lehet állni. A 80 centiméteres szélesítésről is érdeklődőt. Mint kiderült, csak az egyik oldalt növelik, de a másik oldalon. A parkolást Sütő Gábor is felhozta. Siket Tibor reméli, hogy sikerül a parkolási lehetőségeket növelni.

Farkas Éva Erzsébet a fórum végén elmondta, az új terveket szeretnék a lakossággal megtárgyalni és utána dönteni, hogy megvalósulhat-e az új nyomvonal vagy sem.

One Response

Comments are closed.