Hírek Kiemelt hírek

Ötvenegy fő állt a haza szolgálatába önkéntes tartalékosként

49 mellé újabb 51 tartalékossal kötött szerződést a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság, a Csongrád Megyei Kormányhivatallal együttműködve: az önkéntes tartalékosok közül harminchatan a kormányhivatal dolgozói.

– A Zrínyi 2026 program meghirdetésekor a haderő új alapokra helyezését tűzte ki célul a kormány, ennek egyik tartóoszlopa az önkéntes haderő létszámának a növelése. Én első perctől kezdve azt vallottam, hogy aki állami hivatalt visz, aki az államot szolgálja a civil életben, az már elköteleződött a haza ügyével kapcsolatosan – mondta el Juhász Tünde. A kormánymegbízott hozzátette: örömmel tapasztalta, hogy a Csongrád Megyei Kormányhivatal állami tisztviselői alkotják ezt a száz főt túlnyomó részben.

navigate_before
navigate_next

A területi alapú tartalékos rendszerben a cél, hogy minden hazai járásban biztosítsák az önkénteseket: 2026-ig mintegy húszezer főt szeretnének toborozni országos szinten. Takács Attila dandártábornok elmondta, hogy eddig nagyon jó ütemben haladnak, elégedett az eredménnyel. Az elmúlt év második felében indult az intenzív toborzói munka, és eddig ezerötszáz fő vállalta az önkéntességet. A tartalékosok főként katasztrófavédelmi feladatokat látnak majd el, de többek között területek zárásában és biztosításában is részt vehetnek a civil foglalkozásuk mellett.

– Azt gondolom, hogy a professzionális honvédelmi erők és a polgári közösség között leszünk mi egy kapocs, akik nagyságrendekkel nagyobb tömegeket tudnak majd ezáltal megmozgatni, mintha csak a honvédség önmagában kellene, hogy ezzel a feladattal foglalkozzon – mondta el Szabó Mihály törzsőrmester, a megye századik önkéntes területvédelmi tartalékosa.