Hírek Kiemelt hírek Színes

Makocino – online te(l)jeskávé

Makó népviseleti kincse, a szocik vesztes arcai, gúzsba kötött történészek, Ördög Nóri, a magabiztos édesanya. Szerdai koffeinbomba: a legforróbb, legpikánsabb és legédesebb hírek kistérségből és nagyvilágból.

MH-lapszemle

Ízelítő

Nemzetiségek szép ruhái.

Minitárlattal köszönti a népviselet napját a makói múzeum – írja a Delmagyar.hu a különleges rendezvényről, melyről kedden a Makó Híradó is beszámolt.

„A Makói József Attila Múzeumnak 1950-es alapítása óta több ezer darabos néprajzi kollekciója gyűlt össze, amiből nagyjából 2500 darabot tesznek ki a népi viseletek. Ebből ad ízelítőt az a mindössze két napig látható kamarakiállítás, amit – részben a maga által gyűjtött darabokat is felhasználva – Börcsök Attila gyűjteménykezelő állított össze.”

Nemzetiségek szép ruhái

A Makói József Attila Múzeumnak 1950-es alapítása óta több ezer darabos néprajzi kollekciója gyűlt össze, amiből nagyjából 2500 darabot tesznek ki a népi viseletek. Ebből ad ízelítőt az a mindössze két napig látható kamarakiállítás, amit – részben a maga által gyűjtött darabokat is felhasználva – Börcsök Attila gyűjteménykezelő állított össze.

Válságmenedzsment

Vesztes arcok.

Sokasodnak az MSZP elnökjelöltjei, Kunhalmi Ágnes, Tóth Bertalan és Bródy Gábor mellett Szanyi Tibor is ringbe szállhat – összegez a Magyar Hírlap Online.

„A hét végén Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti képviselője közölte, nem zárja ki, hogy indul posztért. ‘Ha nem lesz egy olyan elnökjelölt, aki erős válságmenedzselő képességekkel is rendelkezik, és messzemenőkig nem primadonna szerepre törekvő valaki, akkor megfontolom az indulásomat’ – fogalmazott. Hozzátette, Kunhalmi és Tóth a vesztes kampány arcai, így nem tartja jó ötletnek, ha közülük kerülne ki a párt elnöke.”

Sokasodnak az MSZP elnökjelöltjei

Szanyi Tibor megfontolja, hogy indul-e az MSZP elnöki posztjáért. A szocialistáknál a júniusi tisztújítás előtt egyre csak gyűlnek a lehetséges elnökjelöltek nevei. Az ellenzéki pártok eközben egymástól várják a választ, részt vegyenek-e az országgyűlésben. Szanyi Tiborral együtt már négy politikus neve is felmerült az MSZP elnöki tisztségének várományosaként.

Sztereotípia

Gúzsba kötött történészek.

Kiemelkedő tehetség volt a 15. századi magyarországi politikusok sorában, de aligha lehetett kedvelt személy a népmesék és mondák igazságos Mátyás királya – idézi Horváth Richárd történészt az Origo.hu.

„Esetében egy mindenki által ismert vagy ismerni vélt uralkodóról van szó, ami gúzsba köti a történészek kezét. A sztereotípiákból, olvasmányélményekből, mesékből táplálkozó képpel ugyanis sokszor nehezebb megbirkózni, mint a téves tudományos tényekkel.”

A valódi Mátyás király, mesék és mítoszok nélkül

Kiemelkedő tehetség volt a 15. századi magyarországi politikusok sorában, de aligha lehetett kedvelt személy – fogalmaz a népmesék és mondák igazságos Mátyás királyáról szóló írásában Horváth Richárd történész. Az MTA BTK Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa szerint érdemes felülvizsgálni a „törökverő”, valamint a főnemességgel szemben a köznemességre támaszkodó királyról szóló képet is.

Egyensúly

Magabiztos édesanya.

A munka mellett édesanyaként is a maximumra törekszik Ördög Nóra műsorvezető, ám ez sokszor komoly kihívást jelent számára – mondja a Lokál Online-nak.

„Éveken át kerestem önmagam, hogy ki is vagyok én valójában. Aztán a férjem és később a gyerekek érkezésével ezt a kérdést végleg el tudtam engedni. Az anyaság nagyon sok mindent helyrerakott bennem, sokkal magabiztosabb és kiegyensúlyozottabb lettem tőle – árulta el a műsorvezető, aki minden erejével azon dolgozik, hogy a karrier és a magánélet közötti törékeny egyensúlyt megőrizze.”

Ördög Nóra: Az anyaság tett magabiztossá

Ördög Nóra immár negyedik alkalommal vette át az ország legjobb női műsorvezetőjének járó díjat, melyet könnyek közt fogadott. A munka mellett édesanyaként is a maximumra törekszik, ám ez sokszor komoly kihívást jelent számára. Nóri a Lokálnak elárulta: élete nagy feladata, hogy megtalálja a karrier