Hírek Kiemelt hírek Térség

Egy korszak vége: Botka hátralép

Majdnem húsz évet húzott le komoly pozícióban Szeged polgármestere az MSZP-n belül, most hátralép, írja a B1 Blog.

2000 óta volt a párt megyei elnöke, aki már erre a posztra sem jelöltette magát a blog szerint. Botka 2012-2016 között volt a párt országos választmányának elnöke, 2014-ben két hónapig – Mesterházy Attila lemondása után – ideiglenes pártelnök is, majd 2017-ben egy ideig miniszterelnök-jelölt is.

Visszalépésekor azt mondta, politikai maffia hálózta be az ellenzéket, benne az MSZP-t is. Erről az április 8-i választás után ígért részleteket. Eddig ezekkel nem áll elő, de Molnár Gyula pártelnök és a teljes elnökség lemondása után kiírt felmenő rendszerű tisztújításban nem vállalt semmilyen párttisztséget, köztük azt sem, amit 18 éven át mostanáig folyamatosan betöltött.

Annak ellenére sem, hogy a blog szerint gyakorlatilag kizárólag neki köszönhető, hogy a fővároson kívül még érdemben létezik valahol az MSZP, a szocialisták ugyanis Budapest mellett csak Csongrád megyében tudták elérni az idei választáson a 10 százalékos küszöböt, a 7 fővárosi egyéni mandátum mellett vidéken csak Szegeden tudtak egyéni körzetet nyerni.

Botka távozása az MSZP vezetéséből (a megyei elnökök tanácsa komoly informális hatalommal rendelkezett a pártban) demonstratív lépésnek tűnik: a szegedi polgármester hátrébb lép, elhatárolja magát, kivonul az MSZP-ből, noha a pártból magából egyelőre nem lép ki.

A kampány alatt Hiesz György gyöngyösi polgármester még ennél drasztikusabban járt el: csaknem 30 év tagság után a pártból is kilépett, amit azzal indokolt, hogy megsértette a pártvezetés. A gyakorlatban minden bizonnyal inkább az állt a háttérben, hogy Hiesz kapott az ürügyön, hogy mást akarnak indítani helyette a gyöngyösi választókerületben, és úgy szabadult meg a választók egy részét taszító MSZP-s brandtől, hogy közben nem vált árulóvá a szocialista szavazók számára sem.

Nehéz elvonatkoztatni attól, hogy ugyanaz történik Szegeden, mint korábban Gyöngyösön, csak kevésbé drasztikusan, lépésenként.