Kiemelt hírek Térség

A köztéri kamerák miatt is csökkent a bűnözés Csanádpalotán

Tulajdonosi hozzájárulását adta a helyi képviselő-testület április 25-i ülésén, hogy 16 milliós TOP-os pályázatot adjon be a Csanádpalota FC, hogy felújíthassa a Kálmány Lajos utcai öltözőjét. Az ülésen kiderült, hogy tavaly, az előző évhez képest is csökkent lakosságot leginkább nyugtalanító bűncselekmények száma a városban.

A város közbiztonsági helyzetéről Palicz András, makói rendőrkapitány számolt be. Elmondta, hogy a kapitányság területén az egyik legkiegyensúlyozottabb rendőrőrs a pitvarosi (ide tartozik Palota), ahol összeszokott, jó csapat dolgozik. Elmondta, míg 2010-ben a makói kapitányság területén összesen 2230 bűncselekmény történt, ezek száma tavalyra 826-ra csökkent. A nyomozás eredményességi mutatójuk 60 százalék körüli, ami jó eredménynek számít. A kiemelt bűncselekmények száma ugyanebben az időszakban 973-ról 433-ra csökkent, s erőteljesen csökkent a lopások, a garázdaságok és a rablások száma is.

A kapitány az okok közt megemlítette, hogy Csanádpalota Makó után elsőként csatlakozott a térfigyelő kamerarendszerhez, ennek igen nagy a visszatartó ereje. A rendőrök havi 1700 túlórát teljesítenek a közterületi jelenlét érdekében.
Hozzátette: a bűnmegelőzés érdekében, igen jó kapcsolatot alakítottak ki az iskolákkal, a büntetés-végrehajtással, honvédséggel, tűzoltókkal. 2016-ban 2, 2017-ben 5 halálos közlekedési baleset is történt, erre nem nagyon tudnak ráhatással tenni. 48 baleset volt, ittas sofőr egy sem. A nagyszámú rendőr a migráció és a bűnmegelőzés miatt van jelen a térségben.

Palicz András hangsúlyozta: a térségi önkormányzatokkal közösen is kiváló munkát végeztek. A makói kapitányság az önkormányzatoktól az elégedettségi statisztikában 4,98 pontot kaptak, azaz nagyon magas eredménnyel végeztek. (Az 5-ös a legjobb.)
Idei fő céljuk, hogy miné több bűnözőt elfogjanak, csökkenjen a bűncselekmények száma és a migrációt kordában tartsák.
A kapitányi beszámoló főbb adatai az alábbi táblázatban olvashatók:

Csanádpalotán 2016-ban 2, míg tavaly 7 lopás történt, míg 2016-ban egy csalásról szereztek tudomást, addig tavaly egyet sem jelentette. Tavaly jármű önkényes elvitele egy sem akadt, igaz egy évvel korábban is csak egy ilyen miatt indult eljárás. Rongálás tavaly előtt nem volt, míg tavaly 1 eset fordult elő. Két lopás és a rongálás tettesét meg is találták.

Nyergesné Kovács Erzsébet megkérdezte, hogy mi miatt emelkedett, a hamis iratokkal való visszaélés és az embercsempészet a városban. Palicz András elmondta, ezek a nagylaki régi és az autópályán lévő határátkelőn fordultak elő, de mindkettőt Csanádpalotaként tartják nyilván.

Vetró Józsefné képviselő arról érdeklődött, hogy mi tartozik a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekhez, mert ez a kimutatásban egyszer sem fordult elő. Pedig, mint mondta, Palotán nagyon elharapózott ez a jelenség. – Nemrégiben olyan gyerek jött be az étterembe, botorkálva, hogy végül rendőrrel kellett elvitetni. Lehet, hogy herbálnak hívják, nem lehet az ellen tenni, hogy a beszerzési helyeket felszámolják? – kérdezte.

Palicz András válaszként elmondta: akit bevittünk, negatív lett a kábítószer tesztje. – Ha nem mutatja ki a teszt a kábítószert, akkor nincs eljárás. A kémikusok gyorsan megváltoztatnak egy molekulát, a jog pedig ezt később követi. Ha ilyen megváltoztatott szerekhez jutnak a fogyasztók, akkor nem tudunk eljárni ellenük – tette hozzá.
A testület végül egyhangúlag elfogadta a rendőrség tavalyi munkájáról szóló beszámolót.

Ugyancsak egyhangúlag fogadták el a válságköltségvetésről szóló rendelet, mely szerint az önkormányzatnál engedélyezett létszámkeret október 31-ig 102 fő, majd ezt követően már csak 100. A közös önkormányzati hivatalban 23-an, a Kelemen László Művelődési Házban 3-an, a könyvtárban 2-en a könyvtáros és a segédkönyvtáros dolgozik.
Mint kiderült, az április 13-i határidőig körülbelül 58 millió forint összeg érkezett hitelezői igényként.

Vetró Józsefné elmondta, hogy az összes közintézményben kamerákat működtető cégnek tetemes összeggel tartozik az önkormányzat, de azok nem olvasták a két országos napilapban is megjelentetett, az áprilisi határidővel kapcsolatos hirdetést. A pénzügyi bizottság elnöke azt mondta tart attól, hogy leszerelik és elviszik a kamerákat.
A polgármester erre azt válaszolta, hogy akivel napi kapcsolatban voltak, azt külön is tájékoztatták a teendőkről és a határidőről. Mindezt a város honlapján és a Palotai Krónikában is közzétették. – Nem akartuk eltitkolni, sem a teendőket, sem a határidőt. Az október óta érkezett számlákat pedig mind kifizettük – mondta.

A testület módosította a közterület használatról szóló helyi rendeletét. Nyergesné Kovács Erzsébet a módosítást azzal indokolta, hogy a búcsú közeledtével áttekintették a díjakat, s próbálták hozzáigazítani a környező településekéhez. – Évek óta nem voltak felülvizsgálva a díjak, s a pénzre nagy szüksége van az önkormányzatnak – mondta. Kiderült, hogy az alkohol és szeszes ital árusítás esetén volt nagyobb emelés!

A testület egyhangúlag elfogadta az éves összefogó belső ellenőrzési jelentést, majd közútkezelői és tulajdonosi hozzájárulását adta, hogy kisteleki székhelyű Közüzemi szolgáltató Kft. május 5-7 között felbontsa a Gerle utca 15. számú ház előtti közterületet gázvezeték bekötése miatt, de azzal a feltétellel, hogy a munkálatok végeztével az helyreállítja az utat, a járdát és a zöldterületet.

És hozzájárultak ahhoz is, hogy a Csanádpalota FC TAO-s pályázatot nyújtson be a műfüves pálya melletti öltöző felújítására, ez közel 16 millió forint lenne illetve 6,6 millió forint működéséi költségre. A polgármester elmondta, hogy ehhez nem kell önkormányzati önerő
Nyergesné Kovács Erzsébet az egyéb napirendi pontok között elmondta: a Palotai Krónikára nem tudtak összeget betervezni, de készül egy A/3-as önkormányzati kiadvány a lakosság tájékoztatása érdekében, melyben az eboltásról, a zöldhulladék elszállításáról, a köztisztaságról, a közfoglalkoztatásba elkészült munkák díja és a fúvószenekari nyári koncert megrendezéséről adnak tájékoztatást.

Debreceni István képviselő arról érdeklődött, lesz e-hulladék lomtalanítás a városban. Nyergesné Kovács Erzsébet elmondta ennek 120 ezer forint lenne a költsége. Ha ezt pénzügyi gondnok jóváhagyja, kijelölnek rá egy napot erre, s értesítik róla a csanádpalotaiakat.