A Magyar Népviselet Napjához idén a makói József Attila Múzeum is csatlakozott: kétnapos kamarakiállításban mutatják be őseink viseleteit. A kiállított ruhadarabok és kiegészítők között nemcsak a térség, hanem a környéken élő kisebbség viselete is megtalálható.

2015-ben indult egy magánykezdeményezés, amely arra biztatja a embereket, hogy egy napra vegyenek magukra népviseletet, ezáltal erősítsék a magyarságtudatot. A múzeum egy kiállítás formájában “ölti magára” ezeket a ruhadarabokat: a múzeum és Börcsök Attila külön gyűjteménye összesen mintegy 27 ezer darabos gyűjteményt foglal magába, ami nemcsak a megyében, hanem országosan is egyedülálló a területi múzeumok között – árulta el Szikszai Zsuzsanna.

A múzeumigazgató arról is beszélt, hogy a maiakkal ellentétben ezek a ruhák hosszú ideig kiszolgálták az embereket, és beszéltek is róluk: családi hátterükről, állapotukról is mesélt, hogy a viselője hajadon, házas vagy özvegy. A kiállítást főként ünnepi viseletek alkotják, és mivel ezeket szellőztették és csak ritkán mosták, ezért szerencsére szép állapotban maradtak fent.

– Nagyon izgalmas kérdéseket feszegetnek ezek a viseleti darabok. Azt gondolom, nem szabad elfeledkeznünk erről: az anyanyelvünkhöz tartozik, ez is a mienk, a saját kultúránk – tette hozzá Szikszai Zsuzsanna.

A kiállítás a holnapi napon is megtekinthető a múzeum nyitvatartási idejében, 10 és 17 óra között. A kiállítás rendezője, Börcsök Attila gyűjteménykezelő várja a vendégeket, aki a viseletek bemutatása mellett történeteket is tud mesélni a gyűjteményről.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest