Hírek Színes

Makocino – online te(l)jeskávé

A járható Makó receptje, a víz visszavonhatatlan veresége, az újrahasznosítás csodái, a várandósság stresszes dilemmái. Hétfői koffeinbomba: a legforróbb, legpikánsabb és legédesebb hírek kistérségből és nagyvilágból.

MH-lapszemle

Járdarekonstrukció

A járható Makóért.

Heteken belül indul a járdák felújítása Makón – számol be róla a Delmagyar.hu.

“Mivel a makóiak – mint beszámoltunk róla – örömmel fogadták a rekonstrukciót, most folytatódik a sorozat. Ráadásul ezúttal a tavalyinál is többet, 160 milliót fordítanak erre a célra; 27 utcában összesen 6,9 kilométernyi járda újul meg. A legtöbb helyen rövidebb szakaszokat újítanak meg – ezek vannak a legrosszabb állapotban. A keretből most is minden körzet egyenlő arányban részesül.”

Idén is lesz Makón járdaprogram – 27 utcát érint

Jó lesz, ha ez a járda nem lesz hepehupás, töredezett. De ha már felújítják, szerintem ne térkővel csinálják, hanem bitumennel, mert az simább és tartósabb is – mondta a makói Veréb Zoltán, aki kerékpárjával tegnap a Nagyér sétány járdáján át zötykölődött.

Vérszívó

Már nem a víz az úr.

A szőke folyó napról napra látható mód húzódik vissza a Mártélyi-holtágnál is – friss fotókkal jelentkezik a Vásárhely24.

„A gyenge árhullám és az enyhe idő hatására a kisebb-nagyobb pocsolyákban kikeltek a szúnyoglárvák, igen sok vérszívó nehezíti meg a szabadba vágyok dolgát.”

Húzódik vissza a Tisza Mártélyról – fotók – Vásárhely24

A szőke folyó napról-napra látható mód húzódik vissza, friss fotóink a holtágról. Fokozatosan vonul le az árhullám a Tisza alsó szakaszáról, a hidrológiai előrejelzések szerint a jövőhét közepéig további egy métert csökken a vízállás. Ez pedig azt fogja jelenti, hogy Mártélynál teljesen visszahúzódik a víz a holtág medrébe.

Szemléletváltás

Fókuszban az újrahasznosítás.

A Magyarországon forgalomba kerülő egymilliárd darab alumínium italdoboz 58 százaléka kerül a kommunális hulladékba, és ezzel a végtelenszer felhasználható értékes anyag örökre eltűnik az újrafelhasználható nyersanyagok körforgásából – mutat rá a Hirado.hu.

„Egy kisebb magyar város energiafelhasználását lehetne évente megtakarítani. Az alumíniumdoboz egy akkumulátor. Az első előállítása nagyon sok pénzbe kerül, de utána, ha visszaforgatjuk, újraolvasztjuk, akkor töredékébe kerül az eredeti energiafelhasználásnak – magyarázta Duma László. A cél az Európai Unió irányelveinek teljesítése: hogy ez sikerüljön, szemléletváltásra van szükség.”

Az évi egymilliárd alumínium italdoboznak több mint felét dobjuk nem megfelelő hulladéktárolóba

Egy kisebb magyar város energiafelhasználását lehetne évente megtakarítani, ha minden alumíniumdobozt újrahasznosítanánk. De miért nem tesszük? – ennek járt utána az M1 fogyasztóvédelmi műsorának, a Kosárnak a stábja. A Magyarországon forgalomba kerülő egymilliárd darab alumínium italdoboz 58 százaléka kerül a kommunális hulladékba, és ezzel a végtelenszer felhasználható értékes anyag örökre eltűnik az újrafelhasználható nyersanyagok körforgásából.

Dilemma

Várandósan a munkahelyen.

A Blikk Online azt járja körül Ratkó Tünde szülésznő segítségével, meddig érdemes terhesen dolgozni, és mik a veszélyek.

„A probléma azonban azzal van, hogy a munkahely legtöbbünk életében igen stresszes közeg. Sokszor nem tulajdonítunk kellő jelentőséget a stressznek, pedig kellene. Ha ugyanis a feszültség szintje folyamatosan magas körülöttünk, akkor az energiafelhasználásunk is nagyobb. több tápanyagot használunk fel, és sajnos a stressz hatással van az immunrendszerünkre is.”

Meddig szabad dolgozni várandósan? Itt a válasz!

De mégis, meddig érdemes húzni a dolgot? A témában Ratkó Tünde szülésznő van a ratkotunde.hu segítségére. Maradni kell, de meddig? A kismama a munkával kapcsolatban azt a szempontot tartja szem előtt, ami a leginkább érinti, vagyis a fizetését.