Hírek Kiemelt hírek Makó Színes

Védelmi pontot fedezhettek fel a makóiak

Második alkalommal nyitották ki a Makovecz téri Polgári Védelem Vezetési Pontját a nyilvánosság előtt. A különleges pince felfedezésére rengetegen voltak kíváncsiak. Olyan is részt vett a programon, aki az egykori a telefonközpontban dolgozott.

Molnár Lajos nosztalgiázni érkezett a Polgári Védelem Vezetési Pontjára. Az idős férfi elmondta, legalább 15 évig dolgozott a polgári védelmi törzsben, mint központkezelő.

–  Ez a kőkorszaki telefonközpont volt az, ahová bejöttek a vonalak és néhány kapcsolással továbbítottam különböző helyekre a telefonokat. Itt ültem állandóan, „kint” zajlott az élet, a többiek dolgoztak. Ha telefonhívás volt, vagy mások szerettek volna kimenő hívást lebonyolítani, én kapcsoltam – fogalmazott Lajos. Mint elmondta, a Makovecz téri pincében elméleti gyakorlatokat hajtottak végre, ezzel felkészülve egy esetleges problémára. Ilyen volt például a szegedi vasútállomás atomtámadása, amelyre a makói törzs is összeállított egy mentőegységet. – Körülbelül 15-20-an dolgoztunk itt, de főként tanácsi vezetők.

Forgó Gézától, a Szirbik Miklós Egyesület elnökétől megtudtuk, a hidegháború idején több a Makovecz térihez hasonló védett pont épült a megyejogú városokban. A makói különleges pince is a vezetőség védelmére szolgált bármiféle katasztrófa esetén – még családtagokat sem hozhattak a bunkerbe.

– Az 1990-es évekig működött és szerencsére nem kellett kipróbálni. Igazából, ha vészkitelepítés lett volna az 1970-es nagy árvíz idején, nem pedig tervezett, amelyet végrehajtottak Makón, akkor innen indították volna jelet, de ez nem következett be – mesélte az elnök.

navigate_before
navigate_next

A pince jól felszerelt volt és még a mai napig is nagyon sok tárgy maradt meg: többek között szovjet gyártmányú telefonok, írógépek, légtisztító berendezések, illetve rengeteg dokumentumot is elolvashattak ma is az érdeklődők. A dolgozószobák mellett pihenőszobák és fürdőszobát is alakítottak ki egykor. A pincelátogatás nem valósulhatott volna meg Halász Tamás, az egyesület alelnök kezdeményezése nélkül, illetve Czirbus Gábor alpolgármester és a Szirbik Miklós Egyesület tagja engedélye nélkül, ugyanis a a védelmi vezetési pont az önkormányzat tulajdonában áll.