Hírek Kiemelt hírek Sport Térség

A hét embere: Varga László

A 22 éves Varga László 8 éves korában kezdett el lovagolni tanulni, 12 éves kora óta pedig tudja, milyen saját lovat gondozni, foglalkozni vele. Olyannyira, hogy kis korában szinte minden szabadidejét együtt töltötte lovával. Az apátfalvi fiú országos fogathajtó bajnok, immáron második alkalommal védte meg a címét nemrég egy gyulai fedeles verseny alkalmával.

– Miért pont a lovak, honnan jött a lovak iránti szeretet?

– A közvetlen családomban senkinek sincs lova, a rokonságban sincs lovasember, azonban üknagyapám az volt, saját lovakkal dolgozott a földjein. Valószínű ide vezethető vissza a lovak szeretete.

– Hogy hívták az első lovad, milyen fajtájú, hány éves volt?

– Legény, egy hucul ló volt az első lovunk, aki még a mai napig is megvan, és a gondját viseljük, Réka testvérem lovagol rajta. Legénnyel kezdtem a lovas pályafutásomat, 2005-ben született, 2009-ben vettük meg. A kezdeti lovas nehézségeken ő segített át, kölcsönösen tanultunk egymástól, ő már családtagnak számít.

– Most milyen lovakkal és fogattal versenyzel?

– Két lipicait hajtok a kettes fogatomban, tavaly és az idén pedig a fedeles bajnokságokon a Fácán nevű lipicai lóval vettem részt. Vele 2017-ben és idén is országos bajnok lettem. Titánnal, a másik lovammal pedig most készülök az egyes szabadtéri akadályhajtó versenyekre.

– Miért váltottál fogatra?

– A fogatozás egy összetettebb dolog. Itt egyformán fontos a ló, a hajtó és a segédhajtó munkája is. És nagyon kell az összhang, az együttműködés hármunk között. Igazából, ha az egyikünk valami kis híján van, nem a legjobb formáját hozza, akkor az egész elbukott. Itt egy háromtagú csapat dolgozik együtt. Például a legutóbbi verseny döntőjében nagyon komoly dolga volt a segédhajtómnak, mivel szűk kis íveket kellett menjek az akadályok között. Az ő számára nagy volt a feladat, hogy eltegye a kocsi farát a bóják elől, nehogy egyet is üssünk.

– Hogyan tudsz felkészülni egy-egy versenyre?

– Itt Apátfalván nagyon jó adottsága van a Maros-parti homokkitermelőnek, mivel a fedeles pályák talaja homokos. Rakunk ki bójákat, műanyagcsöveket, és azok között gyakorlunk Baka Tiborral, ő az edzőm, segédhajtóm és jó barátom is.

– És munka mellett hogyan tudsz felkészülni?

– Egy-egy verseny előtt nagyon be kell osztani az időt a felkészülésre. Legalább a megmérettetés előtt 4 héttel el kell kezdeni a napi rendszeres edzéseket. Figyelni kell a lovak fizikai, lelki, testi állapotát, hogy mit tanult, mit várhatunk el tőle és ez alapján kell a versenyre elmenni. Nem úgy, hogy mi próbáljuk megnyerni a versenyt és a ló nem tud semmit, hanem meg kell tanítani, begyakorolni és ez alapján kell várni a jó teljesítményt. Három évvel ezelőtt második lettem az országos bajnokságon, akkor is nagyon sokat edzettem a döntőre és sikerült, második lettem. Akkor jöttem rá, hogy mi alapján kell felkészülnöm és a következő évben sikerült először országos bajnok lennem. Idén már tudtam, hogyan kell elmenni a döntőre és így ismét megnyertem az országos bajnokságot. Mert azért a többi hajtó, a versenytársak is folyamatosan fejleszti magát és a lovát.

– Milyen eredményeid vannak?

– Amire nagyon büszke vagyok, az a három évvel ezelőtti fedeles országos második helyezésem Székesfehérváron. A tavalyi és idei fedeles országos bajnoki címek, Fábiánházán és Gyulán, illetve a tavaly őszi szezonzáró Kunszentmiklóson, szabadtéri akadályhajtásban, csapatban elért első helyre és egyéni országos bajnokságban pedig a 10. helyezésemre.

– Hol voltál utoljára és milyen eredménnyel zártál? Készülsz-e újabb versenyre?

– Április 7-én volt Gyulán az országos bajnokság, ahol az első helyezést értem el. Most készítjük fel a másik lovamat, Titánt a nyári versenyekre, aki egy éve van nálunk és még elég sok tanítást igényel. De folyamatosan foglalkozunk vele. Rengeteg sok idő és munka egy jó ló betanítása a versenyzésre. Majd a hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon szeretnénk nevezni egyes fogat kategóriában, és nagy reményekkel várjuk a versenyt.

– Otthon hogyan fogadták, hogy komolyan szeretnél a versenyzéssel foglalkozni?

– Először elmentünk, megpróbáltuk és láttuk, hogy vannak esélyeink. Utána úgy voltunk vele, ha csináljuk, akkor csináljuk úgy, hogy eredményeket is tudjunk elérni. A családom támogat, küzdünk folyamatosan, tudjuk a célt, egyfelé tartunk és akkor mindenki elégedett lesz.


Felkészülés közben – 2 évvel ezelőtt egy makói versenyen.

– Vannak-e célkitűzéseid a fogathatásban?

– Persze. Idén az új lóval, Titánnal megpróbálunk szabadtéri akadályhajtásban, a döntőre felkészülni, hogy minél jobb eredményt érjünk el. 2019-ben a fedeles országos bajnokságban is szép eredményt szeretnénk hozni. Persze sok múlik a versenytársakon is.

– A testvéred, Réka is lovagol. Esetleg együtt is szoktatok gyakorolni, vagy ő egy másik lóval készül?

Igazából, közös lónak túros a háta. Azt a lovat, amelyiket én hajtom, azt csak én hajthatom, én készítem fel, mivel egy ló azonnal megérzi, ha más hajtja és nem az, akit megszokott egész évben. Ha Réka is kedvet kap, akkor van saját lova, akivel ő el tud kezdeni gyakorolni, de akkor azzal csak ő foglalkozik, és ő hajtja.

– Mivel foglalkozol, szabadidőben mit szeretsz csinálni?

A mindennapokban a mezőgazdaságban dolgozok. Ha éppen nem szántok vagy bálázok, akkor vagy lovat hajtok, vagy vadászok.

Borítókép: FogatHírek.hu.