Kiemelt hírek Makó Színes

150 óvodás táncolt a tavaszköszöntő gálán

Immár huszadik alkalommal mutatták be jubileumi tavaszi táncgálájukat a Makói Óvodába járó gyerekek. A százötven kis táncos műsorát ma délelőtt szinte telt ház előtt adták elő a Hagymaházban. A rendezvényen a Bartók iskola diákjai is közreműködtek.

Farkas Éva Erzsébet polgármester, aki virágot tartó, a Hold utcai oviba járó gyerekekkel lépett a színpad, s meg is kérte a gyerekeket, mutatkozzanak be. Amikor a teljes, ne csak a keresztnévre volt kíváncsi, a magát Bandikának bemutató kisfiú azt mondta (a közönség derültségére), hogy ő tényleg Bandika, mert így szokták nevezni.

A polgármester köszöntőjében elmondta, az óvoda pedagógusai dalaiban, mondókáiban tanítják meg a népi hagyományokat gyerekeknek, melyek megőrzését fontosnak tartja. Hozzátette, Makón összesen 8 óvoda működik, ezek közül négyet működtet a önkormányzat, a többit a felekezetek működtetik. Az önkormányzati óvodádra az elmúlt 4 évben közel 20 milliót költöttek, s az idén is fontosnak tartják a fejlesztést, így a tornaszobák kialakítását, s a tálalókonyhák és kiszolgáló helyiségek megújítását. De fejlesztik az udvari játszótereket is.

A gyerekek az óvodavezetőknek adták át végül a színpadot, mely közös tánccal kezdődött, ezt követően pedig a csoportok fellépésével folytatódott az egyes csoportoknak vastapsot is hozó táncgála, azaz a gyerekek fellépése.

navigate_before
navigate_next

– Majdnem ötszáz kisgyerek jár az óvodába, közülük ma hat csoport, azaz százötven lép fel – tudtuk meg Bába Andrásnétól. A Makói Óvoda vezetője hozzátette: azért rendezik meg ezt a táncgálát minden évben, mert az óvoda pedagógiai programjában a nevelőtestület megfogalmazta, hogy a néphagyományokat ápolni szeretné, kultúrkincseiket továbbörökítené. Azon kívül, hogy néptáncot oktatunk, a mozgást is szeretnénk megszerettetni a gyerekekkel. Talán ezzel játékos formában ez sikerül is.

A nézőtéren helyet foglalt Sarró Ferencné, az óvoda korábbi vezetője is. Zsuzsa néni elmondta, unokái közül a két nagyobb is táncol, az egyik Szegeden, a másik a Maros Táncegyüttes tagja. – 15 évig én szerveztem a táncgálát, most az utódom teszi. Borzasztó büszke vagyok a volt kollégáimra, hogy 20. alkalommal is megszervezték ezt a gálát. Nagyon nagy munka, és öröm a gyerekeknek a fellépés, és a szülőknek, nagyszülőknek, hogy a színpadon láthatják a kicsiket. Fontos, a tánc és a néphagyományok megőrzése is. Hiszen sok családban ez utóbbi nem szokás, mindezt a gyerekek az óvodában sajátítják el, s ez közösséget is teremt. Ha kedvük van hozzá, a tánc az iskolában is folytatódik.