Hírek Makó Színes

Rekord látogatószám a Más/Világon

Közel négyezer ötszázan tekintették meg a Más/világ című régészeti kiállítást a makói József Attila Múzeumban.

Rekord számú látogatott vonzott a miskolci Herman Ottó Múzeum régészei által készített nemzetközi vándorkiállítása a makói múzeumban. 4340 fő ebből 71 csoportos látogató volt, akik a tárlatvezetésen túl még múzeumi foglalkozáson is részt tudtak venni. Kipróbálhatják a régészeti munka alapjait a régészeti homokozóban, készíthetnek bronzkori kardokat, ékszereket, és nyomda segítségével bronzkori mintákat is. A kiállítás célja, hogy bemutassa Borsod-Abaúj-Zemplén megye kora/középső és késő bronzkori kutatásainak legfrissebb eredményeit. Az Északkelet-Magyarország területén nagyjából i. e. 2300 és 900 között élt őseink világa rejtelmekkel teli. Ezeket a titkokat több oldalról körüljárva, tárlatunk középpontjában a számos lelőhelyet érintő, legmodernebb kutatási módszerek, valamint az eddigi eredmények különféle értelmezési lehetőségei állnak – természetesen az említett időszakokból származó legszebb leletekkel karöltve.

– Mint ahogyan azt a kiállítás címe is előrevetíti, látogatóinkat egy izgalmas időutazásra hívtuk, ahol térben és időben velünk, régészekkel együtt gondolkodhattak az emberi természet és kultúra különbségeiről – vagy épp hasonlóságairól – fogalmazott Szikszai Zsuzsanna igazgató.

A tárlathoz rajzpályázatot is hirdettünk, melyre  197 pályamű érkezett hét közoktatási intézményből. A rajzokat 207 tanuló készítette, ebből 99 alsó, 80 felső, és 28 középiskolai diák.

A különleges világot bemutató tárlat április 22-én  zárja kapuit a múzeumban.