Hírek Kiemelt hírek Ország-világ Sport Térség

Mezőhegyesen mérkőznek a lóerők – indul a fogathajtószezon

Eddig nem látott rangos versenynek ad otthont a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. lovaspályája. A négyesfogatok számára világkupa-minősítő nemzetközi viadalon hét ország sportolói vesznek részt.

Nemzeti sikersportunk, a fogathajtás újabb csodás ékszerdobozzal bővült az utóbbi években, hiszen 2014 óta évről évre komolyabb megmérettetéseket lát vendégül a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. minden igényt kielégítő, korszerű lovaspályája. Az idei esztendőben itt kezdődik a versenyidény, április 28-a és május 1-je között nagyszabású nemzetközi viadalnak ad otthont a központ. A csütörtöki mezőhegyesi sajtótájékoztató résztvevői, Farkas Sándor kormánybiztos és Pap István Tibor vezérigazgató beszámoltak az előkészületekről, a programról és az előzetes várakozásokról is.

Farkas Sándor azt mondta, azért esett Mezőhegyesre a választás, mert a szakszövetség és a magyar kormányzat célja is az, hogy az állami ménesbirtok rendezőként is minél hamarabb zárkózzon fel a nemzetközi elithez. Erre minden esély meg is van, hiszen a történelmi hagyományok, az adottságok, a természeti környezet, a tenyészeti és technikai feltételek rendelkezésre állnak ahhoz, hogy világszínvonalú eseményeket hozzanak a Békés megyei településre. Mindez jól illeszkedik a mezőhegyesi gazdaság újjászervezésére, megerősítésére vonatkozó kormányzati szándékokhoz.

Pap István Tibor elárulta, az április 28-a és május 1-je között megrendezendő versenyen öt kategóriában hét ország (Magyarország mellett Ausztria, Chile, Csehország, Horvátország, Románia és Svájc) összesen ötvenhat fogata áll majd rajthoz. A nemzetközi kétcsillagos kategóriában rendezik meg a póni kettesfogatok, a nagyló egyes- és kettesfogatok viadalát (a kettesfogatok mezőnyében ott lesz a helyiek magyar bajnoki címvédője, a mezőhegyesi nóniuszokat hajtó Papp János is), míg a nagyló négyesfogatok számára a hazai A kategória küzdelmei mellett nemzetközi négycsillagos világkupa-pontszerző versenynek is számít az idénynyitó mezőhegyesi. A színvonal, a látvány és az izgalom tehát garantált, már csak jó időre van szükség a kellemes szórakozáshoz és az önfeledt sportélményekhez.

– Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ilyen rangos megmérettetésnek adhatunk otthont. A fogathajtás a második világháborút követő kényszerszünet után 2014-ben tért vissza a ménesbirtokra, az azóta lebonyolított nemzeti, nemzetközi versenyek és a fiatal lovak világbajnoksága után egyértelműen a legrangosabb eseményre készülünk, hiszen most először rendezhetünk világkupa-minősítőt a négyesfogatok számára. Ez komoly kihívás, de felkészültünk rá, és jövő szombatig azon dolgozunk, hogy a létesítménnyel, a pályával és a kiszolgálással is minden rendben legyen – vázolta a vezérigazgató. Azt is elárulta, egy tapasztalt holland pályaépítő érkezik a versenyre, aki a tétnek és a presztízsnek megfelelően minden bizonnyal igyekszik majd megnehezíteni a hajtók dolgát.

Ami a konkrét programot illeti, szombaton és vasárnap az akadályhajtás lesz műsoron, hétfőn tartják a leglátványosabbnak számító maratonhajtást (megújult vizesakadállyal!), a keddi zárónapon pedig a legizgalmasabb etapot, az akadályhajtást. A családokat, a gyerekeket számos kísérőrendezvénnyel várják, lesz vendéglátósátor, főzőverseny, rajzverseny, játszóház, májusfa-állítás, és persze diszkó és koncertek is szórakoztatják majd a vendégeket.

A kormány a 2016. november 8-i döntése értelmében vásárolta vissza a 2004-ben privatizált Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-t, majd a korábban is állami tulajdonú Ménes Kft.-vel összevonva 2017. január 1-vel megalapította a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-t. A cél az volt, hogy Európa legszínvonalasabb állami tulajdonú mezőgazdasági vállalkozása jöjjön létre a történelmileg nagy múltú ménesbirtok reorganizációjával, illetve a lótenyésztés és a sportélet élénkítésével.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter több alkalommal is nyilatkozott róla, a kormányzat azt szeretné elérni, hogy az állami vállalat a fejlesztések révén „Európa egyik legjobb mezőgazdasági vállalkozása és Magyarország legerősebb agrárcége” legyen.

Fotók: Gémes Sándor