Az Európai Parlament szerdán felszólította az uniós tagállamokat az ENSZ készülő migrációs csomagjáról szóló tárgyalások támogatására, illetve arra, hogy képviseljenek egységes álláspontot az egyeztetéseken.

Az EP strasbourgi plenáris ülésén elfogadott ötpárti – néppárti, szociáldemokrata, liberális, zöldpárti és radikális baloldali – állásfoglalásban leszögezték, hogy az alapvető nemzetközi emberi jogi szerződések jogállástól függetlenül elismerik valamennyi ember – köztük a migránsok és menekültek – jogait, és az államokat ezek tiszteletben tartására kötelezik.

Az 516 igen szavazattal, 137 nem ellenében elfogadott szövegben kiemelték, hogy az emberek elvándorlása jelentette kihívások eredményes kezelését legjobban a nemzetközi közösség egészének bevonásával lehet megvalósítani. Továbbá hangsúlyozták, elsősorban az irreguláris migrációt és a kényszerű lakóhelyelhagyást előidéző különböző okok kezelésére kell összpontosítani.

A képviselők üdvözölték a menekültekről szóló globális megállapodás tervezetének emberközpontú megközelítését, és a felelősség megosztására szólították fel a világ országait, köztük az EU tagállamait a menekültek befogadása és támogatása tekintetében, hogy a helyzet a mostaninál igazságosabbá váljon.

Aláhúzták, hogy nem szabad kriminalizálni a humanitárius segítségnyújtást, illetve a tengeri és szárazföldi mentést végző magánszereplők és civil szervezetek által nyújtott segítség elismerését sürgették. Mint írták, biztonságos, legális csatornákat kellene kialakítani a menekültek számára, hogy megfelelő körülményekkel rendelkező fogadóállomásokra érkezhessenek az életük kockáztatása nélkül.

Az EP szerint a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról szóló globális megállapodásnak fenntartható és átfogó intézkedéseket kell tartalmaznia minden érintett fél javára, a partnerségi elvre és a megerősített együttműködésre építve.

Emlékeztettek rá, hogy az ENSZ-főtitkár jelentése kiemeli: egyértelmű bizonyíték van arra nézve, hogy a valódi kihívások ellenére a migráció mind a migránsok, mind a befogadó közösségek számára előnyös gazdasági és társadalmi szempontból, valamint elősegítheti a gazdasági növekedést és az innovációt.

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Az uniós parlament emellett támogatásáról biztosította a migrációval kapcsolatos pozitív narratíva fenntartását, a bizonyítékok bemutatását kérve a rasszista, idegengyűlölő tendenciák ellensúlyozására.

A képviselők végül mély sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy az Egyesült Államok nem vesz részt a megállapodás tárgyalásán, és felszólították az EU-t, “hogy vállaljon vezető szerepet a folyamatban, és ítélje el a tárgyalásokból kilépő vagy a végleges egyezményt sikerrel felvizező országokat”.

Forrás: MTI

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest