Hírek Kiemelt hírek Térség

Lázár János: a választók okosabbak, mint a politikusok

Lázár János Makó

A térség újra megválasztott országgyűlési képviselője szerint az emberek tudják, mikor van valóban komoly tétje egy választásnak, ezért volt magas a részvétel. A következő négy évnek a kitelepülések lehetnek a legnagyobb nyertesei.

– Több mint 71% százalékos részvétel mellett sikerült megnyernie a választókerületet. Minden képviselőjelölt, és ön is azt hangsúlyozta, hogy mindenkinek el kellene mennie szavazni, ettől függetlenül, számított ekkora részvételre?

– Az utolsó napokban lehetett a leginkább érezni, hogy fokozódik az érdeklődés. A választók okosabbak, mint a politikusok, pontosan tudják, mikor van és mi a tétje egy választásnak. Tudták, hogy a jövőjükről van szó, arról, mi lesz Magyarország sorsa, ki fogja az országot vezetni és milyen pozitív, vagy negatív változás következhet be a személyes életükben a választást követően. A választókerületben közel 72 százalékos volt a részétel, a 80 ezer választóból 57,5 ezren mentek el szavazni. Ennél nagyobb legitimációra nem lehet számítani.

– Melyik település eredményére a legbüszkébb?

– Minden településre büszke vagyok, a bizalmukat kemény munkával fogom meghálálni. Megtisztelő, hogy Királyhegyesen a szavazók közel 76 százaléka támogatott, de Csanádalbertin, Kövegyen és Magyarcsanádon is 70 százalék feletti eredmény született. A szülővárosom is fantasztikus támogatásról biztosított, majdnem 4 ezerrel több szavazatot kaptam, mint február 25-én a fideszes jelölt. Senki nem gondolta volna február 26-án reggel, hogy ez lehetséges. A hatalmas bizalom és támogatás óriási felelősséget jelent, ezért amint leteszem az esküt az országgyűlésben, minden polgármestert fel fogok keresni. A 2019 őszéig, valamint a középtávú, 2024-ig tartó fejlesztési terveikről szeretnék velük egyeztetni, arról, hogyan tudom a legjobban segíteni és támogatni az elképzeléseiket.

– Mi az üzenete, vagy a tanulsága annak, hogy ennyien támogatták Önt a választásokon?

Az emberek szeretnék, ha valaki segítene nekik. Szorgalmasan dolgoznak, amihez támogatást remélnek. A tanulság és az üzenet ennyi, nem több és nem kevesebb. Nem szabad a választásokra győzelemként, önmagunkat ünnepelve gondolni. A bizalom és az összefogás felelősséget, feladatot jelent és erőt, lehetőséget ad a cselekvéshez, a munkához. A választási eredményt józansággal kell értékelni. Az ország egyik fele a Fidesz mellett szavazott, és Orbán Viktort akarta Miniszterelnöknek, a másik fele pedig nem. Ebben a választókerületben is erős többségünk van, de nem elhanyagolható azoknak a száma, akik nem ránk adták a voksukat. Az elkövetkező négy évben azokért is ugyanúgy fogok dolgozni, akik nem rám szavaztak, vagy nem a Fideszt támogatták, mint azokért, akik bizalmat adtak nekünk. A választás másnapján nem hátradőlni és ünnepelni kell, hanem dolgozni, mert ehhez kaptunk megbízást, felhatalmazást a választóktól.

– Azért ne mondja azt, hogy hidegen hagyja, hogy több szavazatot kapott, mint az ellenfelei összesen.

Büszke vagyok rá, hogy akkor is nyertünk volna, ha összefog az MSZP-s és a Jobbikos jelölt. Ez arra is rámutat, hogy az a véleményterror, amit Rója Istvánnal szemben megvalósítottak, hogy a Jobbik a visszalépés érdekében folyamatosan nyomás alatt tartotta a szocialistákat és a DK-t, teljesen értelmetlen volt.

– A választás után azt mondta, ez volt politikai pályafutásának a legnehezebb csatája. Miért?

– Február 25-én Almási István polgármester úr váratlan és tragikus halála miatt egy időközi polgármester választásra került sor Hódmezővásárhelyen, amit sokan előválasztásként értelmeztek és kezeltek. Ebben a versenyben a fideszes jelölt alulmaradt, én pedig egy gyűlöletkampány célpontjává váltam. Ritkán van arra példa, hogy valaki vesztes helyzetből hat hét alatt talpra tudjon állni. Nagyon sokan a politikában és azon kívül is már bukott emberként tekintettek rám. Ez különösen inspirált.

– Hogyan sikerült fordítani? Mi adott ehhez motivációt?

– Úgy hozni egy csatát, hogy az embert leírják, vesztesnek kiáltják ki, intellektuálisan is izgalmas. Nem is tudott senki tanácsot adni, hogyan kellene kampányolni. Kampány helyett megpróbáltam minél több emberrel személyesen beszélni. Utcasarkon, árok parton, padon állva, kocsmában, reggel 6-7-től este 10-11-ig. Az emberek lehetőséget adtak arra, hogy elmondjam mi a programom, milyen elképzeléseim vannak. Meghallgattak, amiért hálával tartozom, majd úgy döntöttek, támogatnak.

– A kampányban az ellenfeleket egyáltalán nem támadta, sőt, Rója Istvánnak, és Kiss Attilának is együttműködést ajánlott. Milyen formában tudná ezt elképzelni, illetve történtek-e már ezzel kapcsolatban lépések?

– Rója Istvánnal már találkoztam, meghívott egy kávéra. Egy órát beszélgettünk, nagyon tapasztalt, komoly szakmai felkészültséggel bíró ember. Azt kértem tőle, adjon tanácsot, hogyan lehetne a térséget fejleszteni, előrébb vinni. Mindenki tapasztalatára, javaslatára nyitott vagyok, egyetlen a városért, a térségért tenni akaró emberről nem mondhatunk le. Az emberek elsősorban makóiak, csak másodsorban Fideszesek, Jobbikosok, vagy szocialisták. Meghívom Mucsi Tamást, és Kiss Attilát is egy kávéra és természetesen a Polgármester Asszonnyal és a képviselő testülettel is leültem beszélgetni. Összefogással, együttműködéssel és közös munkával tudunk a legtöbbet tenni Makóért és a térségért.

– A választókerület második legnagyobb települése Makó, milyen feladatok lesznek itt az elsődlegesek? Milyen irányt javasol a városnak?

– Makó kedvező földrajzi helyzetben van, a csanádi térség egy része átnyúlik Romániába, de van kisugárzása Szerbia felé is. Ennek a határokon is átnyúló térségnek Makó lehet a centruma, ezért fejlesztjük a turizmust, a szolgáltatásokat és ezért kell a közlekedési infrastruktúrát is folyamatosan korszerűsíteni. A következő négy évben a város nagyon nagyot léphet előre. A kormány kész arra, hogy támogassa Makó terveit, a város előtt nyitott kapuk állnak.

– A kampányban ön is járt a Honvéd városrészben, ahol éppen húsvétkor volt az állatvédők tüntetése, amelyhez az ott élők szerint szélsőséges csoport is csatlakozott. Mi erről a véleménye, milyen visszajelzések jutottak el önhöz az ott élőktől?

– Sokan kerestek meg az esettel kapcsolatban, fel is fogom venni a kapcsolatot a makói rendőrkapitánnyal. Nem vagyok elégedett a munkájával, szeretnék változást elérni. Szégyen, hogy nem tudták garantálni a Honvédban élők biztonságát és elfogadhatatlan, hogy nem vették komolyan az ott lakók bejelentéseit. A Honvédban garantálni kell a közbiztonságot, fejleszteni kell, és lehetőséget kell teremteni a következő években az ott élők számára. Magyarországon a következő évtizedekben növekedni fog a romák aránya, ezért az a kötelességünk, hogy megnyissuk számukra a felzárkózás lehetőségét.

– Több fórumon is szóba került a kistelepülések jövőbeli lehetősége, sorsa, illetve egy fejlesztési program is számukra. A  Promenad.hu-nak is azt nyilatkozta, kiemelt figyelmet kell fordítania a kormányzatnak az 50 ezer lakos alatti településekre. Mit jelent ez a gyakorlatban, és hogyan profitálhatnak belőle a választókerületének közösségei?

– Májusban alakul meg a Parlament, júniusban már el kell készíteni a 2019-es költségvetést. Azt fogom képviselni az országgyűlésben, hogy a kistelepüléseknek már ebben a költségvetésben jelentős fejlesztési forrást különítsünk el. Nem csak a centrumokba kell a forrásokat összpontosítani, a kistelepüléseknek kell lehetőséget adni a fejlődésre és a felzárkózásra.

– A Promenad.hu-nak azt nyilatkozta, a kampány tapasztalatai és a választás eredményei, tanulságai alapján változásokat tervez a választókerületi munkájában, a polgármesterekkel, választókkal való kapcsolattartásban. Mi lesz az új irány?

– Minél többet szeretnék találkozni a térségben élő emberekkel. A fejlesztések mellett arra is szükségük van, hogy a képviselőjükkel gyakrabban beszélhessenek, találkozhassanak. A jövőben nemcsak Makón és Hódmezővásárhelyen fogok képviselői fogadóórát tartani, hanem minden településen. Jobban részt szeretnék venni a kistelepülések és a közösségek életében. Egy jó kijáró embere akarok lenni a térségnek, azon fogok dolgozni, hogy ezekre a településekre jelentős források érkezzenek és az elkövetkező négy év mérföldkő legyen minden település fejlődésében.