Hírek Kiemelt hírek

Két hetet csúsznak a belvíz miatt a gazdák

A csapadékos február és március meghagyta a nyomát, ugyanis rengeteg termőföldön hatalmas belvíz keletkezett. Emiatt a tavaszi vetéssel két hét csúszásban vannak a Csanád és Térsége Gazdakör gazdái is.

– Makó és környékén valamelyest normalizálódtak a körülmények. Vannak még olyan helyek, ahol még nem lehet dolgozni, de szerintem a területek 80-90 százaléka már rendben van – mondta el kérdésünkre Kádár József, a Csanád és Térsége Gazdakör elnöke, miszerint mi a helyzet a belvízzel a térségben.

Az esős február és március miatt közel 2 ezer hektár földön volt víz, amely miatt a mezőgazdászok később tudták megkezdeni a termőföldek művelését. Az elnök hozzátette, legalább 2 hetes csúszásban vannak a munkát illetően.


Egy márciusi kép a térségből: hatalmas területeken állt a víz a földeken.

– A gabonán nem nagyon látszott, hogy megviselte volna az esős, néha fagyos időjárás, talán a repcét viselte ez meg, de jelentős károk nem keletkeztek – fogalmazott Kádár József. Csanád és Térsége Gazdakör gazdái megkezdték a munkát: előkészítik a talajt, a kukorica és napraforgó vetése is elkezdődött, illetve a búza gyomirtása is folyamatban van.

 

Borítóképünk illusztráció.